Binnenhofblog 26

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op dinsdag 10 augustus 2010.

Over onder meer de start van de formatie, het wachtgeld van politieke ambtsdragers, Tony Judt en het WK 2018.

Formatie begonnen

Als het goed is, horen we niets uit de formatie van VVD/PVV/CDA. Maar dat valt mee. Eerst het nieuws dat er geen besluit zal worden genomen over de JSF de komende jaren (goede VVD-spin om te voorkomen dat het straks als PVV-succes wordt gezien?), dan het bericht dat het aantal ministers wordt beperkt tot elf en intussen een hoop gedoe van zenuwachtige CDA’ers (Hillen, Verhagen) over een toespraakje van Wilders op 9/11 in New York! Lijkt een beetje op de voorgeschiedenis van Fitna. De voorpret voor hem was geweldig. Het resultaat deed er eigenlijk niet meer toe. Zo gaat het ook met 9/11 New York, let maar op. Intussen voelt het toch als ‘lijkenpikkerij’, publiciteit zoeken ten koste van de duizenden slachtoffers van de aanslag op het World Trade Centre.

Wachtgeld politieke ambtsdragers

In een enkele gemeente zijn wethouders parttime gaan werken. Dit om tegemoet te komen aan de bezuinigingsbehoefte en aan de politieke versnippering in die gemeenteraden. Tot zover prima. Maar raar is dat men de wethoudersvergoeding aanvult met een gedeeltelijke wachtgeldvergoeding. Het mag wel, maar het hoort niet, vind ik. Genoeg reden om opnieuw te kijken naar de wet- en regelgeving van de wachtgelden van politieke ambtsdragers.

Tony Judt

Net Het land is moe van de vrijdag overleden Tony Judt gelezen. Aanrader. Een dringende oproep tot zelfbewustzijn van de sociaaldemocratie. Nu harder nodig dan ooit.

WK 2018

Ik behoor tot degenen die positief staan ten opzichte van grote projecten als EK’s, WK’s en Olympische Spelen. En het gaat me dan om meer dan economie, sport, prestige. Ik zie dergelijke evenementen als instrumenten van emancipatie, van gezondheid, van vrede, van de ontwikkeling van wereldburgerschap, van verbinding, van idealen. Ik zou er trots op zijn als een dergelijk evenement aan Nederland zou worden toegewezen. De internationale organisaties die daarover beslissen, kunnen aan de kandidaat-landen scherpe voorwaarden stellen. Om die realiteit kunnen we niet heen. Die voorwaarden kunnen echter nooit een aantasting vormen van onze rechtsstaat. Die zetten we niet even stop tijdens zo’n evenement. Ik hoop dat het lukt dit uitgangspunt en de voorwaarden van de FIFA voor de organisatie van het WK in 2018 te verzoenen.

‘Haagse Humor bestaat niet?’

Een Haagser boek bestaat niet. Het wordt eind deze week gepresenteerd. Mijn bijdrage aan dit boek zal eind deze week op mijn site staan.

Kijkduin

Nu is er afgelopen winter met man en macht gewerkt aan versterking van de kust door het opspuiten van miljoenen kubieke meters zand. Het strand werd honderden meters breder. Maar nu krijg ik toch de indruk dat de zee dit brede strand alweer aardig aan het oppeuzelen is. Het lijkt alweer minder breed dan het in april was. Vergis ik me, of helpt dat dure opspuiten echt niet?