Een kiezelsteen in de achterzak

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 6 augustus 2010, column.

Het was een mooi gezicht om Lubbers weer in de Tweede Kamer te zien afgelopen woensdag. Hij leek ervan te genieten. En dat ondanks de kritiek die D66, GroenLinks en PvdA hadden op het handelen van Lubbers. Ik ben het niet eens met die kritiek. Niet Lubbers heeft gewerkt aan een rechts kabinet; dat hebben de drie fractieleiders op rechts gedaan. Makkelijk zat, een meerderheid is een meerderheid, zo werkt de democratie. Lubbers heeft de ruimte niet gekregen om bijvoorbeeld de Roemer-variant te onderzoeken. Al had hij dat, volgens mij, graag gedaan.

Ik vrees dat links een kans heeft laten lopen. Sinds de campagne hebben GroenLinks en PvdA samenwerking met de SP gemeden. Dat is vreemd, juist omdat onze programma’s veel dichter bij elkaar liggen dan bij rechts. Jammer ook dat mijn aanbod voor Centrum-Links niet eerder serieus is aangepakt. Het is een beetje zoals bij Naomi Campbell: je krijgt de diamanten aangereikt, maar denkt dat het waardeloze kiezelstenen zijn. Ik was maar wat graag het waardevolle kiezelsteentje in de achterzak van Cohen geweest. Zijn wisselgeld dus: alles om een rechts kabinet te voorkomen.

De dreiging van een rechts kabinet heb ik in het debat ‘de voorbode van een aanstaande politieke ramp’ genoemd. 18 miljard moet er bezuinigd worden. En als rechts gaat bezuinigen dan weet ik al waar de klappen gaan vallen. Niet bij defensie, niet bij topinkomens, niet bij villabezitters en niet bij de banken. Heel veel gewone mensen gaan die miljarden ophoesten. De huurders, buschauffeurs, stratenmakers en verpleegkundigen. AOW’ers, mensen met een uitkering en zij die afhankelijk zijn van thuiszorg. Dat zijn de mensen die de rekening van rechts gaan betalen.

Wilders wil betere ouderenzorg én 18 miljard bezuinigen. Ik ben benieuwd hoe hij dat voor elkaar denkt te krijgen. Betere ouderenzorg vraagt om meer dan een fooi voor de verpleeghuizen. Het basispakket, de zorgpremie, marktwerking, de AOW en eigen bijdragen: allemaal zaken die ouderen raken en die rechts van oudsher gebruikt om de lasten voor ouderen juist te verzwaren. Ik denk niet dat Wilders zijn beloftes nakomt.

Gelukkig wordt er stap voor stap gewerkt aan een Centrum-Links alternatief. Het eerste gesprek met Cohen hierover heb ik inmiddels gehad. Als we voor het CDA-congres een akkoord op hoofdlijnen kunnen schrijven, kunnen we de CDA-leden echt een alternatief voorleggen. Misschien heb ik zelfs al iemand gevonden die binnen het CDA voor Centrum-Links wil gaan pleiten. Kijk hier maar!