Binnenhofblog 25

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op donderdag 5 augustus 2010.

Over onder meer: wie het laatst lacht..., het meest rechtse kabinet ever, vakantie, natuurbranden en stemmen op zondag.

Wie het laatst lacht…

Cohen en de PvdA zouden zich hebben misrekend door een onderzoek naar PVV/VVD/CDA te adviseren. Onze druiven zouden zuur zijn! Zoals gebruikelijk papegaait de hele vaderlandse pers elkaar na. Wij hebben onze kans gemist. Maar is dat ook zo?

Stel, we zouden zijn gaan praten over een Oranje-coalitie van VVD/PvdA/CDA. Over achttien miljard aan bezuinigingen zonder lastenverzwaring voor hogere inkomens. Over het intact laten van de hypotheekrenteaftrek. Over het afzien van kilometerbeprijzing. We zouden grote concessies hebben gedaan aan VVD en CDA, ook op het terrein van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. En uiteindelijk hadden Rutte en Verhagen er toch de stekker uitgetrokken omdat ze toch altijd al over rechts wilden. Waren we dan beter af geweest? Zij hadden ons altijd kunnen confronteren met onze concessies. Cohen valt te prijzen voor zijn heldere koers. Paars-plus, uiterst rechts of een verlegenheidscoalitie van vijf partijen op een wat grotere afstand van de Tweede Kamer. Meer smaken waren er niet.

Dat uiterst rechts geen echte gemeenschap met elkaar durft te hebben (maar wel een ‘vroedvrouw’) en een ingewikkelde gedoogmindermeerderheidscoalitie vormt, schept voldoende verwarring in het CDA, delen van de VVD en het hele buitenland om Rutte, Verhagen en Wilders gewoon hun gang te laten gaan. Maar ze zijn er nog niet. En als ze wel tot een kabinet komen, zullen ze toch draagvlak moeten zien te krijgen voor hun plannen, in de politiek en de samenleving. Ik geloof er niets van. Om Cohen en de PvdA mag nu gelachen worden, maar we zullen zien wie het laatst lacht…

Het meest rechtse kabinet ever…

Maar intussen ben ik diep, diep bedroefd vanwege het perspectief op een kabinet dat schraagt op ongelijke behandeling van burgers in dit land. Ik ken toch heel wat VVD- en CDA-kiezers en -leden die dit niet willen. Mocht het ervan komen, dan zullen we zelfs het meest rechtse kabinet ever op z’n daden en woorden beoordelen. Maar de zorg over achterstandsbeleid, cultuur en ontwikkelingssamenwerking is groot.

Terug van reces

Een sms’je: terugkomen. Een sms’je terug: dat treft, we zijn onderweg.

Vakantie

Zeer actieve bergsportvakantie in onder meer de Dolomieten. Maar ik kan het toch niet laten een beetje om me heen te kijken. De Alpen ontwikkelen zich tot een soort Europees park voor de oudere Europeaan. Steeds meer leisure, steeds meer toerisme, steeds minder landbouw en veeteelt. Steeds meer ouderen die er komen, steeds minder jongeren die er blijven. Steeds meer tweede huizen of appartementen voor de vergrijzende bevolking van de steden uit de Povlakte, de Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse steden (’s winters in de stad, de rest van het jaar, zeker de warme zomers, in de bergen). Kunnen onze krimpgebieden ook niet die kant op?

Met name in Zuid-Duitsland heel veel zichtbare aandacht voor duurzaamheid. Nog nooit zoveel zonnecollectoren gezien, gescheiden inzameling, maar ook honderd- en tachtigkilometerzones rond steden. Steeds meer toeristen uit de Midden- en Oost-Europese landen, waardoor de wegen in het centrum van Europa langzaam dichtslibben. En nu heeft gelukkig bijna niemand behalve de Nederlanders een caravan achter z’n auto!

Natuurbranden

Rusland en Samos branden. Het is te heet, te droog. Juli was een mooie vakantiemaand in Nederland. Gelukkig zijn wij niet getroffen door natuurbranden. Mijn schriftelijke vragen over de risico’s hiervan in Nederland zijn beantwoord. Zie elders op mijn site. En wel zó uitgebreid, dat je nattigheid voelt. De natuurbrandbestrijding is in Nederland niet op orde!

Portefeuille

Totdat duidelijk is welk kabinet er komt, zijn de portefeuilles in de fractie tijdelijk verdeeld. Ik doe binnenlands bestuur, het koninklijk huis en de burgemeesters, ongeveer zoals ik al deed.

Stemmen op zondag

De gemeente Hilversum wil dat de verkiezingen voortaan op zondag plaatsvinden. In de meeste andere, ook behoorlijk christelijke, landen om ons heen is dat zeer gebruikelijk. Er kleven onmiskenbaar voordelen aan. Wat mij betreft de moeite waard om serieus te onderzoeken. Als het goed is voor de opkomst, voor de organisatie en voor de economie, lijkt het me de moeite waard.

Burgemeestersbenoemingen

In sommige gemeenten doen vertrouwenscommissies in meerderheid een aanbeveling van twee kandidaten aan de raad die geen rekening houdt met de getalsverhouding in de gemeenteraad. En de gemeenteraad wijkt daar dan vervolgens van af. Dat levert problemen op. Soms wordt geprobeerd vanwege de verhoudingen in de raad een minder geschikte kandidaat op nummer twee aan te bevelen om daarmee een geschikte en kansrijke kandidaat buitenspel te zetten. Vooropgesteld, de selectie van twee tot vier geschikte kandidaten vindt bijna altijd in goede harmonie plaats. Maar daarna beginnen de politieke verhoudingen toch een rol te spelen. Het zou goed zijn als vertrouwenscommissies zich daar rekenschap van geven en daarnaar handelen. Anders moeten we de wet- en regelgeving veranderen: enkelvoudige voordracht en gewogen stemmen in de vertrouwenscommissies.