Binnenhofblog 24

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 9 juli 2010.

Over onder meer de formatie van Oranje, de formatie op het Binnenhof, de risico's van natuurbranden en ADO Den Haag.

Fractiedag

Een dagje nadere kennismaking met elkaar, elkaars achtergronden en idealen, terugkoppeling over de formatie en een rondleiding en vaartochtje door mijn stad. Mooi, maar wel lastig om de gidsen niet voortdurend aan te vullen.

Formatie

Je hebt de formatie van Oranje en de formatie op het Binnenhof. Wat is eigenlijk de formatie van Oranje? 4-2-3-1, 4-3-3 of 4-5-1? De grote 4, 5, of 11? Hoe staat Oranje eigenlijk? Wat doet het ertoe, als het maar wint. Op het Binnenhof is het net zo. Hoe van de VVD, PvdA, D66 en GL een winnend team te maken? Wat leert Oranje ons? 1. missie; 2. focus; 3. teamgeest, wat voor elkaar over hebben.

Bittere pil

Maar voordat er een succesvol team is samengesteld, zullen er nog heel wat bittere pillen (geen doping) moeten worden geslikt. Door alle partijen.

Formatie gemeenten

In nogal wat gemeenten wordt een beroep gedaan op externe informateurs. Dat gebeurde nog maar twaalf jaar geleden bij mijn weten nooit. Niet erg verder, maar wel als het over alle gemeenten samen honderdduizenden euro’s (misschien wel meer dan een miljoen) aan vergoedingen vergt. Ik ken heel wat vrijwilligerswerk dat dit broodnodig heeft.

Brand

Schriftelijke vragen gesteld met Attje over de risico’s van natuurbranden en de mogelijkheid ze adequaat te bestrijden. Nu het zo heet en droog is en het wellicht ook nog gaat waaien, bestaat er een groot risico voor grote bos-, duin- en heibranden. Zonde van de flora en fauna, maar vreselijk als mensen gevaar gaan lopen.

Oss

Meer dan 2000 banen weg bij Organon in Oss? Dat is nou nieuws dat mij bezighoudt. Wat mij betreft erger dan het zien verdampen van spaarcenten bij omvallende banken.

Feestje?

Op het Jonckbloetplein zijn ze er lekker klaar mee. Sinds ooit een Duitse bus met toeristen er tijdens een EK/WK-wedstrijd de weg kwijt raakte en prompt werd bekogeld, is dit plein ‘the place to be’ voor relschoppers uit de wijde omgeving. Is de voetbalwet al in werking? Want dan kunnen deze ééncelligen zich voortaan na wedstrijden van Oranje gezellig melden bij een politiepost ergens ver weg op de Maasvlakte.

Stadskantoor Leyweg

Deze week wordt het hoogste punt gevierd. Een markant gebouw, ‘het witte wybertje’, een aanwinst voor Escamp. En op de juiste plek. Voor de historici. Het was de bedoeling om een bescheiden stadsdeelkantoor te bouwen op de plek van het oude zwembad aan de Loevesteinlaan. Ik vond dat een slechte plek en de Leyweg veel vanzelfsprekender. Wetend dat de oude MTS daar zou verdwijnen, stelde ik mijn toenmalige collega Noordanus voor deze plek te benutten voor een nieuw stadskantoor. En met succes. Met wellicht duizend ambtenaren een geweldige impuls voor de economie van de Leyweg en Escamp!!

Wim Munier

Op de dag dat hij definitief de deur van zijn school dichttrok, overleed Wim Munier. Een fantastische, betrokken schoolleider die pal stond voor zijn leerlingen. Triest.

M

Er schijnen wat problemen te zijn bij het realiseren van de nieuwbouw van Koolhaas voor het Centraal Station. Ik hoop dat ze kunnen worden opgelost. Wellicht helpt het om wat meer schaarste op de kantoren- en appartementenmarkt te scheppen en net zoals in Amsterdam een flink aantal nieuwbouwprojecten in de pijplijn te laten zitten.

ADO Den Haag

Leuk hoor, dat Nederlands elftal, maar ik moet bekennen dat ik me altijd veel meer betrokken voel bij de resultaten van groen-geel. De oefenwedstrijd tegen VVCS gaf me wel vertrouwen voor het nieuwe seizoen. Veel spelers gaan nu hun derde seizoen samen in. Er ontstaat in zekere zin een vaste basis en dat kunnen lang niet alle clubs zeggen. Ik zie uit naar het nieuwe seizoen.