Een paars oog

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2010, column.

Vorige week wenste ik in mijn nieuwsbrief de ijscoboer op het Binnenhof heel veel nieuwe klanten toe. Nou, dat is gelukt hoor! Honderden logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten demonstreerden deze week tegen de bezuinigingen op de zorg. Of de diëtisten ook ijs bestelden weet ik niet, maar dat ze de actie wonnen weet ik wel. Samen met de PvdA stopte Renske Leijten het eigen risico van 10 euro voor deze vormen van zorg.

Maar pas echt druk gaat de ijscoboer het krijgen als Sharon Gesthuizen de acties met de postbodes doorzet. De postmarkt moest geliberaliseerd worden. 15.000 postbodes worden ontslagen. Schandalig: van een echt vak wordt een pulpbaan gemaakt. Een postbezorger kan tegenwoordig geen gezin meer onderhouden. Maar Sharon gaf niet op. Mede door haar jarenlange inzet krijgen alle postbezorgers over een half jaar eindelijk een arbeidscontract, in plaats van onderbetaald te worden per poststuk. We blijven er bovenop zitten, want het moet wel een fatsoenlijk contract zijn. Deze harde werkers mogen niet opnieuw worden afgescheept.

Maandag schreef ik een brief (pdf) aan de nieuwe informateur Tsjeenk Willink. Helaas denkt hij dat een gesprek aan de onderhandelingstafel op dit moment geen zin heeft. Dat heeft alles te maken met de houding van de PvdA. Ik heb daarom afgelopen woensdag een afspraak met Cohen gemaakt. We kunnen goed met elkaar opschieten. Meerderheden in de Tweede Kamer, zoals bij de successen hierboven, zijn vaak met de PvdA bereikt. Wie ons in gesprek zou zien en onze programma’s naast elkaar legt, zou zeggen: ‘Dat is een goede combi!’ Des te teleurstellender is het dat Cohen in dit gesprek opnieuw liet weten dat hij serieuze samenwerking met de SP in een kabinet niet ziet zitten. Jammer, een gemiste kans.

Mijn uitgestoken hand blijft, maar er zijn wel grenzen. Als de PvdA denkt haar plannen zonder de SP te kunnen verwezenlijken, dan komen ze bedrogen uit. Dat heb ik Cohen dan ook laten weten in het gesprek woensdag. De kiezers van de PvdA - waarvan er veel strategisch kozen voor premier Cohen, zullen de volgende keer strategisch SP kiezen. Een nieuw paars kabinet zal partijen als GroenLinks en de PvdA niets anders opleveren dan een paars oog van de mokerslag die de kiezer uitdeelt bij de volgende verkiezingen.

Emile Roemer

Ps. De postbodes kunnen wel wat steun gebruiken? Bestel de actiestickers voor op je brievenbus en laat weten dat je achter ze staat!