Binnenhofblog 23

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2010.

Over onder meer het formatiedebat, stemmen in het buitenland, Parkpop en het Huis van de Democratie.

Formatie

Mooi debat deze week. De rechtse coalitie dood en begraven; een wederopstanding zou een wonder zijn. Wilders ging het debat in als slachtoffer van een cordon sanitaire en kwam eruit als de man die het cordon zelf optrok; Rutte daagde hem zeven keer zonder succes uit z’n zelfgebouwde cordon af te breken en te gaan onderhandelen. Het CDA maakte duidelijk op principiële gronden niets te zien in VVD/PVV/CDA.

Stemmen in het buitenland

Bijna onmogelijk, zo blijkt uit een zwartboek van de Wereldomroep. Het kabinet gevraagd om hier maar eens grondig naar te kijken. Dat moet echt beter.

Hervorming openbaar bestuur

Een van de grote vragen bij de formatie is of de bestuurlijke organisatie van ons land daadwerkelijk zal worden hervormd of weer niet.

Limburg

Kabinet weigert taken onder te brengen bij de Belastingdienst in Heerlen, ondanks onder meer mijn motie. Wij roepen het kabinet ter verantwoording, maar worden overschreeuwd door Dion Graus van de PVV. Als het maar ergens toe leidt.

Nieuwe PvdA-burgemeesters

In Tilburg Peter Noordanus en in Ridderkerk Annie Attema. Mooi, heel veel succes. Oldambt niet naar de PvdA. Jammer.

Coole Cohen

Deze week Jobs eerste debat als fractieleider. Alsof hij er al jaren stond. Soeverein, of om met De Pers te spreken: cool.

Parkpop

Was weer geweldig, ook door het fantastische weer. Maar vooral toch door de bezoekers die allemaal komen met de intentie om een leuke dag te hebben in ons prachtige Zuiderpark. Complimenten voor alle organisatoren. En ‘Achter de duinen’, een ode aan dertig jaar Parkpop vanaf drie podia tegelijk door veel Haagse artiesten was het absolute hoogtepunt.

Huis van de Democratie hard nodig

Onze jeugd weet bitter weinig van ons democratisch bestuur in vergelijking met die van andere landen. De burgerschapsvorming op scholen schiet tekort en nog veel te weinig leerlingen bezoeken het parlement en de andere instituties van onze rechtsstaat. Opschieten dus met dat Huis van de Democratie. Schriftelijke vragen samen met Metin Çelik.