Lezingenreeks: Weet de overheid wat goed voor ons is?, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 16 september 2010 19:30 - 9 december 2010 22:30
plaats Utrecht
locatie Landelijke Bureau GroenLinks Toon locatie
aanwezigen J.J.M. (Jos) van der Lans i, H.J. (Hans) Achterhuis, L. (Liesbeth) van Tongeren i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

In 2011 publiceert het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks (WB) een boek over libertair paternalisme, een politiek-filosofische stroming die paternalisme en vrijheid probeert te verenigen. Als voorbereiding hierop organiseert het WB in samenwerking met de GroenLinks-Academie vier lezingen over het spanningsveld tussen individuele keuzevrijheid en sturing door de overheid, met steeds als belangrijke vraag: hoe denken wij als GroenLinksers hierover?

GroenLinks heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een partij die vrijzinnige en vrijheidslievende waarden hoog in het vaandel heeft staan. Maar niet elke vrijheid is blijheid. Weten mensen altijd zelf het beste wat goed voor hen is? Moet de overheid bijvoorbeeld zorgen voor gezond voedsel in schoolkantines? Is een reclameverbod op consumptief krediet goed? En hoe zit dat met een 'ja-tenzij systeem' voor orgaandonatie?

Van de deelnemers verwachten wij dat zij alle avonden bijwonen en dat zij zich inlezen op het onderwerp (er volgt nog een reader met achtergrondartikelen).

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor deelname aan de lezingenreeks.

  • 16 september. Introductie: wat is 'libertair paternalisme'? Met Joel Anderson, filosoof, Universiteit Utrecht. Anderson is tevens Fellow aan de Netherlands Institute for Advanced Study, waar hij zich bezig houdt met een project over "The Politics of Human Irrationality". Daarnaast werkt hij aan het NWO-project "Voter Advice Applications and the Politics of Citizen Competence".
  • 7 oktober. Is paternalisme noodzakelijk voor de omslag naar een duurzame economie? Met Klaas van Egmond, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Utrecht. (onder voorbehoud)
  • 11 november. Eropaf! De nieuwe start van het sociaal werk. Met Jos van der Lans, cultuurpsycholoog, oud-Eerste Kamerlid voor GroenLinks.
  • 9 december. Ambient Intelligence: technologie die reageert op ons gedrag en ons zo nodig bijstuurt of helpt. Handig of een bedreiging van onze vrijheid en privacy? Met Hans Achterhuis, emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente.

Neem voor meer informatie contact op met WB-stafmedewerker Katinka Eikelenboom: keikelenboom@groenlinks.nl


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...