Hoe bereik je de top?

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op dinsdag 29 juni 2010, column.

Fatma Koser Kaya studeerde rechten aan de Universiteit van Tilburg. Na een carrière als advocaat en vakbondsjurist werd zij Tweede Kamerlid voor D66. Univers, het universiteitsblad van de Universiteit van Tilburg, vroeg voor de special ‘Hemelbestormers’ aan Koser Kaya hoe zij Tweede Kamerlid werd en welke tips zij studenten wil meegeven.

Opvallen

Om de top te bereiken moet je volgens Koser Kaya opvallen. “Als Tweede Kamerlid krijg ik veel sollicitaties voor mijn neus en altijd gaat het om hoogopgeleide mensen met goede resultaten. Door je studieresultaten val je dus niet zo snel op. Maar door bijzondere bijbanen of hobby’s wel, bijvoorbeeld een student Economie die toneel speelt – die springt er direct uit.”

Netwerken

Koser Kaya benadrukt het belang van netwerken. Zij waarschuwt daarbij dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. “Liever tien goede connecties dan honderden die je eens een keertje gezien hebt. Ben dus écht nieuwsgierig naar anderen en investeer in je netwerk. Ga er vanuit dat voordat iemand iets voor je doet, je eerst iets voor hen moet doen”, aldus Koser Kaya.

Lees hier het hele artikel.