Wisseling van de wacht

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2010.

Er is ruimschoots aandacht aan besteed. En dat is terecht. Op waardige en warme wijze is de afgelopen week stil gestaan bij het afscheid van Van der Vlies. Een staande ovatie en een langdurig applaus tijdens de laatste vergaderdag van de “oude Tweede Kamer” laten zien welke bijzondere plaats hij in ons parlement heeft ingenomen. Ook een Koninklijke onderscheiding viel hem ten deel, waar wij hem van harte mee gelukwensen! Bijzondere dank zijn wij ook als partij verschuldigd aan zijn vrouw en kinderen. Zij hebben altijd voluit achter hem gestaan, maar daarvoor ook offers moeten brengen!

Van der Vlies is altijd een echte volksvertegenwoordiger gebleven! Hij was niet iemand die zich opsloot in de ‘Haagse kaasstolp’. Heel veel mensen zijn hem dankbaar, dat hij in de Tweede Kamer zo duidelijk stem heeft gegeven aan wat zij belangrijk vinden. Zowel als het gaat over de diepste bijbelse perspectieven, als over de praktische knelpunten van alle dag - in de landbouw, in de zorg, of waar dan ook. Die waardering kwam treffend naar voren, toen ik vorige week bij de ingang van het Kamergebouw een inwoner van de Alblasserwaard tegenkwam. “Wat heeft Van der Vlies het altijd goed gedaan, hè!” was zijn spontane uitroep. Onmiddellijk toverde hij uit zijn tas een rol pepermunt tevoorschijn, met het dringende verzoek die als klein blijk van grote waardering aan hem te overhandigen! Op een indrukwekkende manier heeft Van der Vlies bij het afscheid van de “oude Kamer” in het parlement zijn laatste speech gehouden. Als nestor voerde hij het woord namens de vertrekkende kamerleden. “Soli Deo Gloria!” zo klonk het in de vergaderzaal. Alleen God de eer! Een treffend, en kernachtig slotakkoord. Hij is het, Die Van der Vlies de gaven en de kracht geschonken heeft.

Van der Vlies heeft er geen geheim van gemaakt, dat het hem niet gemakkelijk viel om de Kamer te verlaten. De val van het kabinet en de vervroegde verkiezingen hebben de beoogde wisseling van de wacht immers bijna een jaar naar voren gehaald. Van der Vlies zal Den Haag missen en wij hem. Onze wens en ons gebed is dat de Heere hem en zijn gezin ook in de toekomst met Zijn zegen zal omringen, in deze nieuwe levensfase. En natuurlijk hopen we van tijd tot tijd nog wel een beroep op hem te blijven doen voor een wijze raad!

Welkom aan Elbert Dijkgraaf

De oude Kamer ging, een nieuwe Kamer trad aan. In onze nieuwe SGP-fractie mochten we Elbert Dijkgraaf als collega van harte welkom heten. Voor het eerst heeft hij in de plenaire zaal van de Tweede Kamer de eed mogen afleggen. Mooi en passend, om zo ook met het aanroepen van Gods Naam het werk in de Kamer te mogen beginnen. We zijn erg blij dat Dijkgraaf onze gelederen is komen versterken. In de verkiezingscampagne hebben we al op een plezierige wijze samengewerkt. Zijn economische achtergrond komt juist ook in deze crisistijd meer dan ooit van pas.

Een lastige puzzel

De informateur is zijn werk begonnen met het verkennen van een centrum-rechtse coalitie. Op dit moment is de optie van een centrum-rechtse coalitie echter buiten beeld, en wordt paars-plus onderzocht. Hoe het schaakspel verder gaat, weten we niet. Het is goed op alles voorbereid te zijn.