Binnenhofblog 21

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op zaterdag 19 juni 2010.

Over onder meer: geen VVD/PVV/CDA-kabinet, een nieuwe Kamer en multiculti Den Haag steunt Oranje.

Geen VVD/PVV/CDA!

Gelukkig, een pak van mijn hart. Niet omdat oppositie voeren tegen zo’n kabinet niet leuk zou zijn geweest. Integendeel. Maar wel omdat Nederland en miljoenen mensen nu veel ellende wordt bespaard. We krijgen nu de kans om Nederland weer SAMEN IN BEWEGING te krijgen, in plaats van elkaar voortdurend de maat te nemen en de solidariteit te vervangen door competitie. Laten we zorgvuldig met die kans omgaan.

Fatima en Achmed

Op campagne in Den Haag zei iedere PVV-stemmer tegen mij wel een Fatima of Achmed te kennen die deugde en 'hier moest blijven'. Als dat zo is, zijn het er wel heel veel!

Oude Kamer, nieuwe Kamer

Een week met veel emoties. Bij het CDA, maar ook bij een aantal collega’s van de PvdA die tegen hun zin voorgoed of tijdelijk moeten vertrekken. En het gaat zo abrupt: wat dat betreft is de politiek meedogenloos. Al op de donderdag na de verkiezingen begon Jan Schinkelshoek zijn kamer te ontruimen. Bij ons moesten collega’s als John Leerdam, Margot Kraneveld, Lia Roefs, Jan Boelhouwer, Mei Li Vos, Anja Timmer, Marianne Besseling en anderen die tot aan de verkiezingen nog enige hoop mochten koesteren, binnen enkele dagen hun kamer, hun account, hun computer, hun telefoon en andere zaken afstaan. Anderen, zoals Samira Bouchibti, Paul Tang, Patricia Linhart, Chantal Gil’lard, Luuk Blom en Ton Heerts, hadden zich daar al eerder op ingesteld. Woensdag afscheidsdag. En dan de donderdag erop volop bloemen voor de nieuwkomers, felicitaties van collega’s, torenhoge verwachtingen over de onuitwisbare rol die zij in het landsbestuur gaan spelen...

Aan de slag

CLB-bestuur, scoutingcommissie, fractievoorzitters PvdA-gemeenteraadsfracties, gesprek met ROB, commissie Jeugd en Gezin, algemeen overleg over de vernieuwing van de rijksdienst en twee wetswijzigingen, te weten paspoortwet en kieswet plenair. Kortom, een druk weekend en weekje voor de boeg.

Kamervoorzitter

Gerdi Verbeet heeft het in bijzonder moeilijke omstandigheden de afgelopen jaren fantastisch gedaan. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er redenen zijn om iemand anders op die stoel te kiezen.

Burgemeesters gezocht

Nu de nieuwe gemeenteraden en colleges allemaal hun eerste weken en maanden achter de rug hebben, beginnen ze allemaal ongeveer tegelijk met het zoeken van een nieuwe burgemeester: van Het Bildt in Friesland tot Maastricht, van Vlissingen tot Oldambt, van Zederik tot Amsterdam. Er zijn goede PvdA-kandidaten voor bijna alle gemeenten in de race.

Woordvoerderschap

Zolang nog onduidelijk is of we gaan regeren en wie van de huidige fractie tot het kabinet zullen toetreden, kunnen de woordvoerderschappen nog niet vast worden verdeeld. Intussen gaan de Kamerleden die doorgaan op de oude voet verder en worden de taken van de vertrokken collega’s tijdelijk verdeeld. Zoals altijd weer twijfel tussen continuïteit en vernieuwing.

Jeugdzorg

Bij de formatie is het zaak om de conclusies van de werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg in het nieuwe regeerakkoord te krijgen.

Nationaal Democratie Akkoord

Zie www.wbs.nl/forum voor mijn kijk op wat er nu moet gebeuren aan democratische en bestuurlijke vernieuwing.

Gefeliciteerd

Alle geslaagden van Nederland, maar in het bijzonder nicht Fannie (straks politieagente?) en neef Sjon (VMBO-KL) van harte gefeliciteerd.

Haagse varia

Jazz in de Gracht en het Afrika-festival in het Zuiderpark waren, juist door hun kleinschaligheid, geweldige festivals. Ik zie uit naar Festival Classique en Parkpop. Maar waarom Snoop Dogg wordt verboden? Dat vergt echt veel meer toelichting, wil ook deze zeer gezagsgetrouwe jongen daar begrip voor kunnen opbrengen. Den Haag is geen Hoek van Holland! Aanstaande maandag de eerste training van ADO Den Haag. Ik heb er nu al zin in.

Als ik zie hoeveel collega’s hun Kamerwerk combineren met het raadslidmaatschap in Den Haag, zou ik daar bijna ook over gaan nadenken...

Multiculti Den Haag steunt Oranje

Kom allemaal kijken op de Verademing (REMO), aanstaande donderdag 24 juni als de VBM-Businessclub een minitoernooi speelt met onder meer BMT, REMO en de KvK en MKB Den Haag, met daarna een buffet en gezamenlijk Nederland-Kameroen op groot scherm.