Rechtse coalitie lijkt gestrand

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 18 juni 2010, column.

Nu een rechtse coalitie - gelukkig - lijkt gestrand, is het wat mij betreft tijd om serieus te kijken naar een links alternatief. Daarom heb ik Cohen gevraagd zijn belofte om te strijden voor een zo progressief mogelijk kabinet gestand te doen.

Een coalitie Paars+, dus met D66 en de VVD, is dat echter niet. Zo'n coalitie staat wederom garant voor grote inkomensverschillen, afbraak van sociale voorzieningen en uitverkoop van de publieke sector, zoals dat in het verleden ook is gebeurd. Een keuze van de PvdA voor de VVD is wat mij betreft dan ook onbegrijpelijk. Te vuur en te zwaard hebben ze elkaar bestreden, en nu valt Cohen zomaar in Ruttes armen. Terwijl er voor Cohen nu de kans is om samen met het CDA, GroenLinks en de SP een coaltitie te gaan vormen die de rekening van de crisis niet legt bij de mensen die hem niet hebben veroorzaakt.

Sommigen zullen zeggen dat deze coalitie de winnaars van de verkiezingen geen recht doet. Maar Cohens keuze voor de VVD, en vice versa, doet de kiezers zeker geen recht. Als de winnaars er niet uitkomen, dan is het aan degenen die programmatisch het meest overeenkomen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Er zijn immers miljoenen kiezers die wel op deze partijen hebben gestemd.

Ik hoor graag wat jij ervan vindt!

Gisteren was een bijzondere dag voor de nieuwe SP-Kamerleden. Zij werden alle vijftien be√ędigd, zodat ze vanaf vandaag vol aan de bak kunnen.

Een dag ervoor hebben we afscheid genomen van de vertrekkende Kamerleden. Juist onze mensen kregen in de Kamer een groot applaus. Jan Marijnissen kreeg zelfs een staande ovatie. Trix de Roos, Paul Lempens, Fons Luijben, Hugo Polderman, Marianne Langkamp, Hans van Leeuwen, Arda Gerkens, Krista van Velzen, Remi Poppe, Agnes Kant en Jan Marijnissen werden vervolgens in de bloemen gezet en gehuldigd voor hun geweldige inzet in de Kamer en daarbuiten. Het zijn stuk voor stuk grote kanjers. Lees nog eens kort door wat ze allemaal gedaan hebben!