Tweede Kamer neemt afscheid van 63 leden

woensdag 16 juni 2010, 15:21

De Tweede Kamer neemt vandaag afscheid van 63 leden die niet zijn herkozen, dan wel zich niet meer herkiesbaar hebben gesteld. Onder hen zijn nestor Bas van der Vlies i, de SP-kopstukken Jan Marijnissen i en Agnes Kant i, oud-CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel i en Rita Verdonk i.

Bas van der Vlies werd in mei 1981 Kamerlid en bleef dat 29 jaar (10596 dagen). Jan Marijnissen leidde sinds de intrede in 1994 van zijn partij in de Tweede Kamer tot 2008 de SP-fractie. Pieter van Geel was vier jaar fractievoorzitter van de grootste regeringsfractie en daarvoor staatssecretaris.

Bekende 'vertrekkers' zijn verder oud-minister Johan Remkes i (VVD), de SP-Kamerleden Krista van Velzen i en Remi Poppe i, het Groningse PvdA-Kamerlid Harm-Evert Waalkens i, Kees Vendrik i van GroenLinks, financieel woordvoerder Frans de Nerée i van het CDA en diens Twentse fractiegenote Annie Schreijer i en de eerste ondervoorzitter van de Kamer Jan ten Hoopen i.

Voor sommigen hoeft er nog geen sprake te zijn van een definitief afscheid, omdat zij op een opvolgersplaats staan. Dat geldt voor de CDA'ers Raymond Knops i, Bas Jan van Bochove i en Rikus Jager i en voor de PvdA'ers John Leerdam i en Margot Kraneveldt i.