Op z'n Ruttes of op z'n Roemers?

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op dinsdag 8 juni 2010, column.

We hebben nog een ruim een dag te gaan voordat morgenavond de stembussen sluiten en de stemmen worden geteld. Vanmorgen enkele mooie opstekers. Weer twee zetels erbij in de Volkskrant-NIPO-peiling, van 13 naar 15. Deskundigen zeggen dat ik gisteren in het EenVandaag-debat weer ‘publiekslieveling’ bleek. En de directeur van de DebatAcademie noemt me in de Metro de ‘absoluut de winnaar van het complete debat’. Er zijn dagen dat je het met minder moet doen…

Vanavond het laatste lijsttrekkersdebat, bij de NOS in het gebouw van de Tweede Kamer. Ik ga opnieuw mijn best doen. We gaan het vooral hebben over hoe we door en uit de crisis komen. Daar had ik het ook over op de markt in Rotterdam vanmiddag. Onze afdeling had een groot bord gemaakt. Met foto’s van Mark Rutte en mij. En de vraag: doen we het op z’n Ruttes of op z’n Roemers? Ik denk dat de meeste mensen nu wel snappen wat dat betekent!

Ik vind het interessant hoe Rutte en ik kennelijk veel kiezers weten aan te spreken. In de week na de raadsverkiezingen werd de VVD gepeild op 22 zetels en de SP op 9. Nu scoort de VVD in de laatste NIPO-peiling 36 zetels en de SP 15. We hebben allebei onze positie dus met meer dan 50% verbeterd. Opmerkelijk vind ik ook dat we elkaar vriendelijk en respectvol bejegenen terwijl onze standpunten echt diametraal tegenover elkaar staan. Die nieuwe manier van campagnevoeren lijkt voor veel kiezers een verademing, en ik voel me er erg goed bij.

En waar ik me helemaal goed door voel, is het teruggekeerde zelfvertrouwen in onze partij en onze idealen. Even waren we een beetje weg, werden we wat makkelijk weggezet ook. Maar nu lijken we weer helemaal op de weg terug. Of ik nu in Vlissingen ben of Breda, in Groningen of Tilburg, overal borrelt het enthousiasme weer op. Wat ook de uitslag morgen wordt, die winst hebben we in ieder geval binnen. Dat is de basis waarop we op 10 juni verder gaan. Wie had gedacht dat we in zo korte tijd weer zo’n stap vooruit konden maken? Ik ben ontzettend trots op iedereen die haar/zijn steentje bijgedragen heeft aan dit karwei. Ook dat is solidariteit. Petje af!

En nu nog even ertegenaan. Er zijn nog steeds veel stemmen te winnen!

Emile Roemer