Het land door

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 5 juni 2010.

Dinsdag 1 juni

Een nieuwe ervaring in Hilversum. Na het journaal van 12 uur doe ik mee aan een video-chatsessie van de NOS. Ook via het kanaal politiek 24 is de uitzending te volgen. Heel wat vragen worden in korte tijd voorgelegd. Bijvoorbeeld over de gevolgen van het verhogen van het eigen risico in de zorg voor lage inkomens. Als SGP vinden we dat hier voorzichtigheid is geboden. Wij willen het eigen risico bedrag voor de laagste inkomens dan ook juist verlagen.

Een leuke ervaring is 's middags het Lagerhuisdebat dat op de Fruytierschool in Apeldoorn wordt gehouden. Niet alleen politici, maar ook leerlingen debatteren mee. Dat doen zij uitstekend. Kernachtige vraag bij de wens van partijen als D66 om het toelatingsbeleid van christelijke scholen in te perken: “Welk probleem lossen we hiermee op?” Een overtuigend antwoord blijft uit.

Voor de campagne-avond gaan we vanavond naar Friesland: Drachten. Meer dan 100 mensen zijn van de partij. Opnieuw een mooie avond, waar ook aandacht is voor regionale thema's. Met een 10 puntenplan voor het Noorden maken we duidelijk gemaakt dat we ook in de Kamer een tegenwicht willen blijven bieden tegen het overheersende randstaddenken!

Woensdag 2 juni

Vanmorgen ben ik te gast bij het dagblad Tubantia en RTV-Oost in Enschede. Het is een leuke traditie, dat alle lijsttrekkers daar in de verkiezingscampagne langskomen. We worden er heel gastvrij ontvangen. Behalve een interview en vragen van lezers vul ik een prognose in van de verkiezingsuitslag. Voor de SGP: drie zetels.

Daarna gaan we naar Hardenberg. In het verzorgingshuis Oostloorn en in het centrum spreken we heel wat mensen. Heel waardevol. Kernachtige uitspraak van 94-jarige vrouw: “Nederland moet God bidden wat de goede weg is...”

We eindigen deze dag met een campagne-avond, ook in Hardenberg. “Is het nog vol te houden, zo'n intensieve campagne?” is een van de vragen. Gelukkig wel! Het kost niet alleen energie. De vele plezierige ontmoetingen geven ook nieuwe energie!

Donderdag 3 juni

Weer een debat tussen de christelijke partijen vandaag. Met CU-lijsttrekker Andre Rouvoet en CDA-er Marja van Bijsterveldt mag ik de degens kruisen bij een videodebat in het gebouw van het Reformatorisch Dagblad in Apeldoorn. We worden het niet helemaal eens, en dat was geloof ik ook de bedoeling. Er valt wat te kiezen.

De campagnetour brengt ons vanavond naar Nunspeet. Ik had er eerlijk gezegd van te voren twijfels over, of op deze prachtige zonnige dag, de mensen er zin in zouden hebben om naar een verkiezingsavond te komen. Dat valt enorm mee. Opnieuw een drukbezochte bijeenkomst en een afwisselend programma. Debat, maar ook muziek. Heel mooi vind ik het lied dat we aan het einde van de bijeenkomst zongen:”Want Uw is ’t Koninkrijk o Heer, Uw is de kracht, Uw is al d’eer!” Het gaat om Zijn Koninkrijk!

Een leuk, creatief onderdeel van het programma op elke regio-avond is de Pecha Kucha. Een van de SGP-jongeren neemt dat voor zijn rekening. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat blijkt een diavoorstelling van 20 afbeeldingen te zijn, die elk 20 seconden vertoond worden. De kunst is daarbij om een sterke tekst bij dat plaatje in die 20 seconden naar voren te brengen. Dat gaat prima!

Vrijdag 4 juni

Vandaag kan ik dichter bij huis blijven. Dat is wel plezierig na vier dagen bijeenkomsten die heel wat meer reistijd vroegen. In mijn eigen woonplaats Rijnwoude bezoeken we twee boomkwekerijen en krijgen we een uitleg over de greenport Boskoop en omgeving. Met dit prachtige weer is een wandeling door deze fraaie boomkwekerijen bepaald geen straf…Heel mooie bedrijven.

In Gouda doe ik daarna mee aan een debat van de RMU, gevolgd door een campagne-avond van de SGP. Opnieuw een gevarieerde en bemoedigende avond.

Zaterdag 5 juni

Weer een fraaie campagnedag voor de boeg! Vanmorgen met het gezin naar de actiemarkt in Alblasserdam. Vanmiddag zet ik dan weer koers naar het oosten, voor een bezoek aan een Syrisch-Orthodoxe kerk in Enschede om te vertellen waar de SGP voor staat. In de Noorderkerk in Rijssen staat er daarna een bezinningsbijeenkomst op de agenda. Heel fijn om deze drukke campagne-week zo af te sluiten met bezinning en gebed.