Rood en geel maken oranje!

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 4 juni 2010, column.

Vandaag heb ik in Vlissingen actie gevoerd voor behoud van het ziekenhuis. De fusiedrang in de zorg is volledig doorgeslagen. Een ziekenhuis dichtbij in de buurt, dat is belangrijk voor mensen. Maar de regering heeft er lak aan gehad en liet het toe dat bijvoorbeeld de kraamzorg in Vlissingen verdween. En zo gaat het overal in Nederland. De zorg moet anders, de zorg moet beter. En dat is precies wat er staat in het ‘masterplan’ Onze Zorg, dat ik vandaag ook mocht presenteren. De kern van het verhaal? Solidariteit tussen arm en rijk en ziek en gezond. Dat is de basis.

De SP kan toch weer voor een verrassing gaan zorgen op 9 juni, dat merk je overal. Overal waar ik kom, merk ik hoe de stemming is omgeslagen. Overal zie ik weer trotse mensen, die met soms tomeloze energie willen vechten voor een sociale uitweg uit de crisis. Zoals ik al eerder zei: het gaat echt ergens over op 9 juni. Een sterke SP kan geweldig veel betekenen in de komende vier jaren. En een sterke SP is de enige mogelijkheid om de PvdA naar links te trekken en Balkenende en Rutte rechts te laten liggen. Nu het vertrouwen in ons weer groeit, vallen er heel veel mensen terug te halen. Hoe meer, hoe liever! Mag ik je daarom vragen met mij nog even de handen uit de mouwen te steken? Overtuig je familie, vrienden en kennissen dat SP stemmen echt veel beter is dan thuisblijven!

Over een week begint het WK voetbal in Zuid-Afrika. Nederland komt al behoorlijk in de stemming. Straten kleuren oranje en bijna overal kun je sparen voor oranje hebbedingetjes. Maar voordat het oranjegeweld losbarst, heb ik je hulp nog nodig. De abri’s bij stations kleurden deze week al in onze schoonmaakkleuren rood-geel. Maar zo vlak voor 9 juni moeten we aanpakken. Het zou daarom mooi zijn als op alle ramen en deuren onze schoonmaakposters komen te hangen. Dus, nog even wachten met die oranje vlaggetjes, en bedenk maar dat rood en geel samen ook Oranje zijn!

Emile Roemer

p.s. Ook morgen ben ik weer de hele dag op campagne, waaronder in Boxmeer, Tilburg en Breda. Kijk even in de agenda voor de tijden. ’s Avonds ben ik te gast bij ‘Dit was het nieuws’ (RTL4, 22.00 uur). Maar dat is pas na het Grote Jeugdjournaal Verkiezingsdebat waar ik opnieuw de degens kruis met Rutte en Balkenende. (Ned 3, 18.45)