Zorgvastgoeddebat PROVADA met Eelke van der Veen, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 9 juni 2010 11:00
plaats Amsterdam
locatie Lounge van hal 11 in de RAI Toon locatie
aanwezigen F.H.G. (Frank) de Grave i, E. (Eeke) van der Veen i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Het zorgvastgoeddebat, waar Eelke van der Veen i aan meedoet, vindt plaats tijdens PROVADA 2010 op woensdag 9 juni.

In het kort gaat het debat over het volgende: Wat koopt de consument voor de normatieve huisvestingscomponent?

De bekostiging van de zorg en het verblijf in een AWBZ-zorginstelling verandert. Nu krijgen instellingen nog geld voor beschikbare capaciteit (aantal bedden). Vanaf 2009 is de hoogte van het budget van een instelling afhankelijk van de zorgzwaarte van de cliënten die in een instelling verblijven. De hoogte van het bedrag hangt af van de kenmerken van de cliënt en de hoeveelheid zorg die een cliënt nodig heeft. In dit meer prestatiegerichte systeem van zorgzwaartebekostiging wordt de zorgbehoefte uitgedrukt in een zorgzwaartepakket (ZZP) met daarin de omvang van de benodigde woonzorg, dagbesteding en behandeling. Centrale vraag is of deze nieuwe financieringssystematiek voor vertragingen zorgt. Het gevolg van dit nieuwe zorgfinancieringssysteem is namelijk een gebrek aan investeringen met name door het investerings- en debiteurenrisico. Wat is daarbij het standpunt van overheid, zorginstellingen, adviseurs, investeerders en beleggers?

Het debat zal ingaan op de bekostiging van de zorg en het verblijf in een AWBZ-zorginstelling.

Behalve Eelke van der Veen nemen ook Frank de Grave i (VVD en bestuursadviseur Twijnstra&Gudde), Aysel Erbudak (dir. Slotervaart ziekenhuis); Henk Jagersma (Dir. vz. Syntrus Achmea Vastgoed); Machteld Braunius (Adj. dir. VitaalZorgvastgoed/BAM) en Marco Meerdink (Vz. RvB Espria/Woonzorg Nederland).


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...