Debat over de positie van ZZP'ers met Mei Li Vos, Leeuwarden

Leeuwarden, Oldehoven
datum 1 juni 2010 20:00
plaats Leeuwarden
locatie Debatcentrum De Bres, Schoolstraat 4 Toon locatie
aanwezigen M.L. (Mei Li) Vos i, A. (Aukje) de Vries i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Dinsdag wordt in Debatcentrum De Bres een debat gehouden over de positie van ZZP'ers (Zelfstandige Zonder Personeel) met Mei Li Vos i.

Als gevolg van de financiële crisis lijken er flinke problemen te zijn bij een groot aantal ZZP’ers. Friesland heeft in vergelijking met andere provincies veel ZZP’ers. Het lijkt dat velen van hen in de hoek zitten waar de klappen vallen. Met name in de sectoren als de wegenbouw, woningbouw, makelaardij, arbeidsbemiddeling enz. zijn er veel zelfstandigen die amper of geen werk hebben. Veel ZZP’ers hebben vanwege de hoge kosten geen verzekering afgesloten en/of hebben geen financiële buffer om een magere periode te overbruggen. Voor velen hangt de toekomst aan een zijden draadje.

Moet de ZZP’er beter beschermd worden door een soort van vangnet te creëren? Moet de ZZP’er behandeld worden als iedere andere ondernemer en hoort een slechte tijd bij het ondernemersrisico? Is het verstandig van gemeenten om in het kader van re-integratie, werkzoekenden klaar te stomen voor het werken als ZZP’er? Overziet men de gevolgen en de risico’s? Is het niet concurrentie vervalsing als startende ZZP’ers twee jaar de uitkering als basis mogen gebruiken? Veel vragen en verschillende antwoorden.

Daarom komen de volgende genodigden hun standpunt naar voren brengen:

-Mei Li Vos - Tweede Kamerlid van de PvdA, oprichter van de AVV (Alternatief Voor Vakbond) en kandidaat Kamerlid voor de PvdA op 9 juni 2010.

-Aukje de Vries - lid van de VVD fractie van de gemeenteraad van Leeuwarden en kandidaat Kamerlid voor de VVD.

-Henk Zandstra, stafmedewerker van de Kamer van Koophandel Noord Nederland (vestiging Leeuwarden).

-een vertegenwoordiger van het Bureau Zelfstandigen Fryslân.

De gespreksleider van deze avond is Jelmer Staal.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...