GO, EMILE, GO!

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 31 mei 2010, 3:49, column.

Jan Mulder schrijft in de Volkskrant, naar aanleiding van het Carré-debat: ‘Emile maakt zich geen zorgen, hij kent de dossiers, hij is - in tegenstelling tot de zeven opponenten - niet bezig met verwoed rekenen, vliegen afvangen of draaien. Wanneer Balkenende over de zorg en de markt begint, weet Roemer te melden dat de SP in de afgelopen twintig jaar altijd gelijk heeft gekregen. In de achtergrond zag je Balkenende zijn ongelijk doorslikken. Roemer verried geen triomf, hij is slechts de bescheiden brenger van de waarheid en de zelfverzekerde vertegenwoordiger van een partij die Agnes Kant in haar gelederen heeft: twintig jaar strijd voor de sociaal zwakkeren; die nalatenschap twitter je niet weg.’

Emile heeft veel lof geoogst met zijn optredens in de media. En terecht. Hij doet het geweldig. Sommigen denken dat dat komt omdat ie een paar trucjes beheerst en voldoende grappen uit zijn hoofd heeft geleerd. Dat is een misvatting. Authenticiteit, betrokkenheid en eerlijkheid kun je niet spelen. Je bent het, of je bent het niet.

Als jonge jongen heeft hij de afdeling Boxmeer opgericht. Sindsdien is hij de SP en de zaak waarvoor wij staan trouw gebleven en meer dan dat. Met keihard werken en veel toewijding bouwde hij de afdeling uit, werd raadslid en daarna wethouder. Sinds 2006 is hij kamerlid en verdienstelijk woordvoerder Verkeer en Waterstaat, en nu dus de eerste man van de SP. Ik ken Emile al zo lang we allebei actief zijn voor ‘de Beste Partij van Nederland’. Velen zien in hem de joviale Brabander (is ie ook); anderen zien hem als de onderwijzer, die hij ooit was (is ie nog steeds); weer anderen de vastberaden aanvoerder van de strijd voor een eerlijke inkomensverdeling en goed onderwijs en goede zorg (is ie nog het meest). Ik zie in hem de man die leiding geeft aan de Tweede Kamerfractie, anderen inspireert en motiveert, en altijd scherp ons doel in het vizier houdt.

Emile, en al die ander SP’ers, zet ‘m op! Er is een wereld te winnen voor de gewone mensen van dit land; de mensen die de haver verdienen maar ‘m niet krijgen. GO, SP, GO!