Fatma Koser Kaya leert jongeren netwerken

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2010, column.

D66 Tweede-Kamerlid Fatma Koser Kaya organiseerde woensdag 26 mei en donderdag 27 mei netwerkbijeenkomsten in Utrecht en Tilburg. Tijdens de druk bezochte bijkomsten kregen jongeren een gratis workshop netwerken en gingen zij met bedrijven en experts in discussie.

Afstand

Veel jongeren hebben door het ontbreken van een natuurlijk netwerk een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Meer dan 90 procent van de mensen komt echter via netwerken aan een baan. “Het ontwikkelen van een netwerk is erg belangrijk, daarom leer ik jongeren hoe ze zo’n netwerk kunnen opbouwen”, aldus Koser Kaya.

Workshop

Tijdens de workshop gaf trainer Cecil Penso tips. “Zorg voor een goede uiterlijke verzorging en stel jezelf duidelijk voor. Onthoud de namen van je gesprekspartners en stel vragen.” Aan het einde van de workshop werd door de jongeren geoefend hoe ze moeten ‘inbreken’ bij een pratend groepje. De jongeren reageerden enthousiast. “Ik vond het echt interessant en heb er zeker wat van opgestoken”, aldus Sevim Sevje.

Eigen kracht

Het tweede deel van de avond gingen de jongeren in debat met werkgevers en experts. Er volgden stevige discussies over de voor- en nadelen van positieve discriminatie en anoniem solliciteren. Fatma Koser Kaya: “Uiteindelijk gaat het er om dat jongeren uitgaan van hun eigen kracht.” Hans Kamps (Kroonlid SER) onderschreef dit: “Als je een baan wilt, moet je innovatief zijn. Stuur je sollicitatiebrief bijvoorbeeld naar de baas in plaats van naar de personeelsfunctionaris. Creativiteit wordt beloond.”