Over oeverzwaluwen en blauw op straat in de Zilverstad

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2010.

Christelijk lijsttrekkersdebat

Spannend! Afgelopen dinsdag had ik voor het eerst het traditionele ND-debat van christelijke lijsttrekkers. Vorige keren volgde ik het met interesse als toeschouwer. Maar als debater is toch wel andere koek. Leuk om te doen, en fijn natuurlijk om na afloop zoveel positieve reacties te krijgen. Heel wat mensen vonden het een verademing dat het een waardig en inhoudelijk debat was. Dat is tegenwoordig bij politieke debatten niet vanzelfsprekend. En wat dat betreft ook een mooi statement voor juist een christelijk lijsttrekkersdebat: je kan ook heel fatsoenlijk en respectvol van mening verschillen!

Veenendaal, Ede en Apeldoorn

Veenendaal, Ede en Apeldoorn. Dat waren woensdag de bestemmingen van de SGP-campagnebus. Zowel in Veenendaal als in Ede zit de SGP voor het eerst sinds lange tijd in het college van burgemeester en wethouders. Mooi dat de goede verkiezingsuitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen ook vertaald kon worden in flink wat extra wethoudersposten in het land. Ook dus in deze grote gemeenten. Dat is stimulerend!

Met de fiets door Veenendaal, zie je meer dan met de bus. We hoorden alles wat er komt kijken bij de bouw van een grote nieuwe woonwijk in Veenendaal-Oost. Dat is meer dan bouwen alleen: de bereikbaarheid moet ook goed geregeld zijn. Dat wordt nog te vaak op z’n beloop gelaten. Maar ook van duurzame energie wordt hier werk gemaakt, via een vernuftig systeem van warmte- en koude-opslag. Over creativiteit gesproken: een mooi verhaal vond ik de aanvaarding van een motie van SGP-raadslid Van Heteren. De aanwezigheid van bepaalde vogels kan nog wel eens voor flink wat problemen vormen bij nieuwbouw, door allerlei bepalingen in de natuurbeschermingswetgeving. Bij een nieuw te bouwen wijk in Veenendaal waren heel wat zwaluwen gesignaleerd. Wat nu? Van Heteren stelde voor een eindje verder weg een aantrekkelijke oeverwand voor zwaluwen neer te zetten. En het werkte..! Vogels tevreden, en bouwers blij!

’s Avonds hadden we een prachtige bijeenkomst van de SGP-jongeren in Apeldoorn. Er moesten flink wat stoelen bijgezet worden. Stoelen slepen is een mooi geluid tijdens verkiezingsavonden... Partij voor het leven, is het thema van de jongerencampagne. De keus voor de SGP is niet iets eenmalig, maar voor alle leeftijden. Fantastisch dat zoveel jongeren zich ook aangesproken weten door de SGP-boodschap. Nummer 3, onderwijsman Roelof Bisschop, was onverwacht op deze avond ook van de partij. Wat zou het geweldig zijn als hij bij het thema vrijheid van onderwijs het woord zou kunnen voeren!

Schoonhoven, Zwijndrecht en Gorinchem

Op naar de zilverstad Schoonhoven! Vandaag beginnen we onze campagnetocht bij de veerpont bij Schoonhoven, om daar te spreken over de financiële problematiek waarmee veren in Nederland te maken hebben. Een aantal jaren geleden heb ik mij met succes ingespannen voor een extra investering vanuit het Rijk, omdat de veren een niet te onderschatten functie vervullen in onze infrastructuur. Miljoenen omrijkilometers worden ermee bespaard!

Op het gemeentehuis van Schoonhoven spreken we met de politie en het gemeentebestuur over het thema veiligheid. Leuk om oud-kamerlid De Cloe nu in zijn rol als burgemeester te ontmoeten. Het gesprek versterkt ons in de overtuiging dat het belangrijk is werk te maken van extra blauw op straat in de komende periode. Met de 250 miljoen euro uit het programma van de SGP kunnen 3500 extra agenten de straat op. Deze 3500 agenten moeten voor een belangrijk deel toegewezen worden aan de landelijke gebieden, waar nu vooral een onderbezetting is terwijl criminaliteit en overlast in die gebieden bepaald niet is afgenomen. In de Krimpenerwaard zou dit een uitbreiding van de politiecapaciteit betekenen van 25 procent. Er zou dan tenminste ook voor gezorgd kunnen worden dat 24 uur per dag een tweede politieauto in de Krimpenerwaard beschikbaar is. Dat betekent een forse verbetering van de preventiemogelijkheden.

In Zwijndrecht bezoeken we daarna woon-zorgcentrum Nebo. Het levert mooie ontmoetingen met ouderen op. Kernachtige opmerkingen ook: “Leven bij het Woord” daar komt het op aan!

We krijgen in dit prachtige woon-zorgcentrum ook een interessant kijkje in de keuken, wat er allemaal komt kijken bij het leveren van zorg en woonvoorzieningen anno 2010. De SGP-jongeren bieden een actieplan aan over het werken in de zorg. Mooie actie!

De campagne-avond wordt vanavond in Gorinchem gehouden. Opnieuw een drukbezochte avond. Met de nummers 2 en 3 op onze lijst, de econoom Dijkgraaf en de onderwijsman Bisschop, gaan we in gesprek met de zaal. Heel wat onderwerpen komen aan de orde: van de kilometerheffing tot de toekomst van christelijke waarden in Nederland. Onderweg naar huis denk ik opnieuw: wat zou het geweldig zijn als we met z’n drieën voor de SGP in de Kamer zouden komen!