Werkbezoek aan De Kreupel met Vogelbescherming

Met dank overgenomen van L. (Liesbeth) van Tongeren i, gepubliceerd op zondag 23 mei 2010.

Op uitnodiging van de Vogelbescherming waren kandidaat Kamerleden afgelopen vrijdag op excursie naar het natuureiland De Kreupel in het IJsselmeer. Vanuit de haven van Enkhuizen werd met bruine vloot schip ‘De Schuttevear’ koersgezet naar het eiland op 4,5 km voor de kust van Andijk.

Voorzitter van de Vogelbescherming Atzo Nicolaï benadrukte in zijn welkom het unieke karaker van het IJsselmeer en het internationale belang van het gebied voor trekvogels wereldwijd. Vanzelfsprekend hoeft GroenLinks daarvan niet meer doordrongen te worden. De waarde van het IJsselmeergebied is groot en daarmee moet voorzichtig omgegaan worden.

De Kreupel is een klein en niet toegankelijk eilandje dat sternen, aalscholvers, meeuwen en ganzen een beschutte plek biedt. De massale Aalscholverkolonie zorgt er voor dat een belangrijk deel van het eiland kaal blijft omdat ze zoveel poepen dat er niets meer wil groeien. Dat was ook de doelstelling van beheerder Staatsbosbeheer. Omdat het vroeger een getijdengebied was kon er geen grote opslag zoals bomen overleven, maar nu het water min of meer zoet is en het peil stabiel is de kans groot dat het eiland snel vol bomen zou staan en dat is niet de bedoeling. Op de rest van het eiland waar de Aalscholvers het niet kaal houden wordt de opslag voor vrijwilligers verwijderd.

“Nou ben ik veel plekken in de wereld geweest om oerbossen en walvissen te beschermen, maar als je dit ziet hoef je voor schitterende natuur helemaal niet weg uit Nederland. Buitengewoon indrukwekkend” zei Liesbeth turend door haar verrekijker naar de honderden vogels op de Kreupel.

Natuurlijk was het ook een mooie gelegenheid om eens van gedachten te wisselen met Kamerleden van andere partijen. Een geslaagd werkbezoek aan een unieke locatie. Dank voor de uitnodiging aan de Vogelbescherming.

Liesbeth en Atzo Nicolaï

Liesbeth houdt het schip van Staat op koers

Liesbeth in gesprek met de boswachter van Staatsbosbeheer