Groezelig steentje

Met dank overgenomen van P. (Paul) Ulenbelt i, gepubliceerd op dinsdag 25 mei 2010, 3:08, column.

De zon schijnt. De airco is stuk. Het is warm in het zaaltje op de 10e verdieping van de Haagse Bibliotheek. Voor me zitten werkgevers in de sociale werkvoorziening. Naast me zitten vertegenwoordigers van andere partijen. Het debat gaat over de toekomst van de 'onderkant van de arbeidsmarkt'.

In de sociale werkplaatsen werken meer dan 100.000 mensen. Mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen die zijn aangewezen zijn op beschut werk. Ze presteren niet als mensen zonder beperkingen, maar we geven ze wel een fatsoenlijk loon voor hun inzet. Een CAO-loon en pensioen. Dat hebben we met zijn allen zo geregeld omdat gewone werkgevers deze mensen niet op de loonlijst willen. De sociale werkplaatsen zijn een parel van de sociale zekerheid.

Verkiezingsprogramma's van andere partijen zijn niet duidelijk over de toekomst van de sociale werkplaatsen. Ze schrijven mooie woorden over participatie en insluiting maar als je echt wilt weten wat andere partijen willen, moet je niet in hun verkiezingsprogramma's kijken.

Je moet te rade bij het CPB. Die vraagt bij het doorrekenen van de verkiezingsprogramma's echt door wat partijen willen. En dat schrijven ze dan heel precies op. De VVD wil de werkplaatsen afschaffen. Lekker duidelijk. PvdA, CDA, D66 en ook GroenLinks willen fors bezuinigen op de sociale werkplaatsen. Hoe? Door mensen die nu in de werkplaatsen werken onder te brengen bij een werkgever. Niet voor het CAO loon en ook niet voor het minimumloon. Nee, ze krijgen een loon wat overeenkomt met wat ze presteren, aangevuld tot het minimumloon. Op die manier gaan de mensen in de sociale werkplaatsen honderden miljoenen voor de crisis betalen.

Als je bij een particuliere baas werkt hoor je erbij, dan participeer je past echt. Tegen een lager loon, maar daar moet je niet over zeuren, want je hoort erbij. Waarbij? Bij de groeiende groep werkende armen. Dat is hun oplossing voor de 'onderkant van de arbeidsmarkt'.

Zo wordt de parel van de sociale zekerheid een groezelig steentje. Ik krijg het er ijskoud van.

PS.

Bij de PvdA gaat de AOW leeftijd al in 2015 omhoog: “De AOW leeftijd wordt in 2020 naar 66 jaar verhoogd en in 2025 naar 67 jaar, zodat toekomstige gepensioneerden ruimschoots de tijd hebben zich op deze verandering in te stellen.” Staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Er staat niet in het verkiezingsprogramma dat de AOW-leeftijd al in 2015 met 4 maanden wordt verhoogd. Dat lees je in de bijlagen van het CPB. Kijk maar op pagina 19 van dit rapport.