Debat kinderopvang en onderwijs met Sharon Dijksma, Amsterdam

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 31 mei 2010 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed, Keizersgracht 102 Toon locatie
aanwezigen S.A.M. (Sharon) Dijksma i, I. (Ina) Brouwer i, A.M. (Agnes) Jongerius i, J.C.M. (Jolande) Sap i, P.A. (Pia) Dijkstra i, J. (Jeroen) van Wijngaarden i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Sharon Dijksma discussieert met andere politici tijdens het debat 'Integratie Kinderopvang en Onderwijs moet slimmer en beter' op maandag 31 mei.

Geen enkel Europees land kent zo’n versnipperd stelsel van werk, onderwijs en kinderopvang als Nederland. Een versnipperde dag van school en kinderopvang, sport, muziek en spel betekent maar al te vaak een onrustig bestaan voor zowel ouders als kinderen en een klimaat waarin kinderen zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Dat moet slimmer en beter.

De Taskforce Kinderopvang/Onderwijs stelt voor om kindcentra op te zetten waarin opvang en school, sport en spel voor 0- tot 12-jarigen samengaan. Dit integrale model is financieel en bestuurlijk haalbaar. De politiek moet dan wel duidelijke keuzes durven maken. De verkiezingsprogramma ’s voor 9 juni zijn wat dat betreft nog niet erg hoopgevend.

Wie daadwerkelijk oplossingen zoekt voor de problemen in de toekomst, zoals de vergrijzing en arbeidsmarkttekorten, durft nu keuzes te maken, ook voor het benutten van alle talenten voor de toekomst. De volgende deskundigen/politici nemen deel aan het debat: Ina Brouwer (voorzitter Taskforce), Janneke Plantenga (hoogleraar economie Universiteit Utrecht), Joop Schippers (hoogleraar Arbeids- en Emancipatie-economie Universiteit Utrecht), Sweder van Wijnbergen (hoogleraar macro-economie Universiteit van Amsterdam), Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Corrie Noom (wethouder Zaanstad), Sharon Dijksma (oud-staatssecretaris van Onderwijs en kandidaat-kamerlid voor de PvdA) Pia Dijkstra (kandidaat Tweede Kamerlid D66/voorzitter Taskforce DeeltijdPlus), Jeroen van Wijngaarden (kandidaat Tweede Kamerlid VVD), Jolande Sap (Tweede Kamerlid GroenLinks) en anderen.

Gespreksleider: Lennart Booij


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...