21 mei 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2010.

Gisteren voor het laatst vergaderd in de Kamer tot de verkiezingen. Afscheid genomen van Bas van der Vlies in zijn allerlaatste Algemeen Overleg als Kamerlid. Ging over Natura2000, dus we waren het niet met elkaar eens (Bas voor de (kortetermijn)belangen van de boeren, ik pal voor de natuur), maar toch: bijzonder moment om de nestor van Kamer uit te zwaaien. 

Minister Verburg moest 's avonds nog een laatste keer in de Kamer komen opdraven om een motie over het visserijbeleid te behandelen. Ja ja, de laatste motie die ze (ooit?) heeft moeten beoordelen was van ons ;-) Niet dat het daarom te doen was, ik baalde gewoon dat bij het nieuwe Europese Visserijbeleid precies dezelfde fouten gemaakt gaan worden als 25 jaar geleden: veel te vage begrippen, zodat je met je beloftes over duurzaam beheer nog alle kanten op kunt. En je kunt wel raden welke kant dat wordt: nooit de goede.

Mijn motie vroeg dus om duidelijke keuzes en heldere afspraken: zet behoud en herstel van mariene ecosystemen voorop, en hanteer dit als harde randvoorwaarde waarbinnen het nieuwe  visserijbeleid vorm kan krijgen. Onzin, vond de minister, want, 'dat deed ze al'. Sja, als dat eens waar zou zijn....

Maar goed, geheel in stijl van onze verhouding de afgelopen drieenhalf jaar stonden we lijnrecht tegenover elkaar, al deed zij alsof we allebei precies hetzelfde bedoelden. Van die trucjes he. We zijn ze wel gewend. Hoe dan ook, wij op onze beurt bleven en blijven vasthouden aan wat nodig is om de (mariene) ecosystemen te herstellen en behouden voor de toekomst. Dat gaan we met een nieuwe LNV-minister gewoon voortzetten.

Vandaag op pad geweest in Zeeland, naar de Stichting Dierenvrienden die een dierenambulance runt op Schouwen Duivenland. Goede gesprekken gevoerd met beheerder en vrijwilligers van de dierenambulance. Blijf het ongelooflijk vinden dat de overheid nauwelijks enige verantwoordelijkheid voelt voor dierennoodhulp. En in de avond de Zeeuwse première van Sea the Truth. Goede opkomst, leuk om zoveel enthousiaste leden en kiezers te ontmoeten!

Rob Ossewaarde, voorzitter werkgroep Zeeland, in geprek met Lia Storm van de dierenambulance

Omroep Zeeland was er ook. Leuke aandacht voor de dierenambulance