Een wedstrijdje ver plassen

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op woensdag 19 mei 2010, column.

Alles verandert voortdurend in deze campagne. Even leek er een titanenstrijd tussen PvdA en VVD te komen. Maar sinds vanmorgen is alles weer anders. De PvdA lijkt plotsklaps z'n eigen achterban links te laten liggen om een draai naar rechts te kunnen maken. De mededeling van Job Cohen kwam als een duveltje uit een doosje. Vanaf vandaag wil de PvdA ineens net zoveel bezuinigen als de VVD. Het lijkt wel een wedstrijdjes ver plassen. En dat terwijl Cohen eerder juist waarschuwde dat de we de economie niet kapot moesten bezuinigen. Het is niet vreemd dat de liberalen er als de kippen bij waren om de ommezwaai van Cohen te prijzen. Ik zei al eerder tegen Cohen: linkse plannen kun je niet met rechtse vrienden realiseren. Ik hoop dat iedereen zich daar ten volle bewust van is.

Dat de SP goede plannen heeft, wordt wel duidelijk als je het commentaar van vice-voorzitter van MKB-Nederland Michael van Straalen op ons rapport Hart voor de Zaak hoort: “Dit plan zou in geen enkel verkiezingsprogramma misstaan.” SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen maakt de komende weken een tour door het land om met ondernemers in gesprek te gaan over de plannen van de SP voor het midden- en kleinbedrijf. De SP stelt onder meer voor om de inkoopmacht van de allergrootste bedrijven te beperken, om een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid op te zetten en om de huurbescherming van kleine ondernemers te verbeteren. Je kunt het rapport met tientallen voorstellen niet alleen lezen, er is ook een film over gemaakt. Van harte aanbevolen!

En er valt nog meer te kijken. Delen van de nieuwe campagnespots van de SP zijn vanavond al te zien in EenVandaag en De Wereld Draait Door. In deze drie spots leg ik uit hoe de SP dit land beter wil maken. Je kunt ze hier allemaal achter elkaar zien, maar zullen straks overal los te zien zijn op internet, en op TV! Ik hoor graag wat je ervan vindt!