Doolhof

Met dank overgenomen van R.M. (Renske) Leijten i, gepubliceerd op dinsdag 18 mei 2010, 3:17, column.

Het liefst wilde ik vroeger op avontuur in een doolhof. Er waren spannende pretparken met doolhoven. Verlekkerd keek ik in folders en hoorde ik verhalen van vriendjes en vriendinnetjes. Wij gingen er niet heen, te duur. We moesten het doen met doolhofje spelen in de maisvelden. Ook een geweldig tijdsverdrijf.

Eén van de dingen waar ik het meest aan moest wennen, als nieuwbakken Kamerlid, was het doolhof van afkortingen. Van organisaties (VGN, VNG, KNMG, LHV, BTN, en vele anderen…), van wetten (WMO, AWBZ, ZVW, WTZi, WMZ, GGZ en nog weer velen meer…) en van regelingen (PGB, ZIN, ZZP, AB, OB, HH1, HH2, DBC, DOT en ga zo maar door). “De zorg heeft zich helemaal vastgeregeld” heb ik mij meerdere malen verzucht als ik weer eens een afkorting moest opzoeken.

Het ergste in het doolhof van de afkortingen vond ik nog de jus van al het jargon erover heen. Waarom is iemand die zorg nodig heeft een cliënt? Waarom werd er gesproken over intramuraal als het over een woonvoorziening gaat? “Via een zorgzwaartepakket is het mogelijk om vraagsturing te bewerkstelligen voor de cliënt omdat er een duidelijke productomschrijving is”, het zou zomaar een zin kunnen zijn in een debat en dan wordt bedoeld: “Voortaan wordt de zorg voor iemand in één pakket samengesteld. Met dat pakket kan iemand zich inschrijven voor zorg”. Of het nu duidelijker wordt lijkt bijna niet meer te toetsen…

Maar gelukkig is er voor de mensen die het doolhof van afkortingen, jargon en regelingen de weg niet meer weten in de zorg nu iets nieuws! Er is een boek, een handleiding voor 1512 (!) afkortingen in de zorg.

Gewoon te bestellen, wel even 25 euro neerleggen… Een andere optie is de speciale hyves voor digitale ouderen, opgericht om het doolhof in de zorg te beslechten. Het doolhof waar ik vroeger van droomde, maar wat te duur was om te bezoeken, daar ben ik nu in beland. Gelukkig niet ziek en op zoek naar zorg, want dan zou het betekenen dat ik ook nog eens 25 euro kwijt ben om door de bomen het bos te gaan zien. Laten we eens een grote schoonmaak houden in de zorg. Weg met al die bureaucratie die leidt tot 1512 afkortingen! Doolhoven zijn er voor speeltuinen en niet voor zorg.