Conferentie: De brug naar verlangen, Engelen - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 9 december 2019
kalender
Engelen
datum 12 december 2008 14:00 - 17:00
plaats Engelen
locatie Oude Zaal Tweede Kamer Toon locatie
aanwezigen F. (Femke) Halsema i, W.Th. (Wim) de Boer i, Ch.P. (Tof) Thissen i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

De brug naar het verlangen

Conferentie van de Eerste- en Tweede-Kamerfractie GroenLinks en het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks

Vrijdag 12 december

14.00 – 17.00 uur

Oude Vergaderzaal Tweede Kamer, Den Haag

  • Een koor van moralisten roept dat Nederland in een acute identiteitscrisis verkeert. Maar in plaats van naar een sterke en harde identiteit, moeten wij juist op zoek gaan naar een zwakke identiteit. Dat schrijft socioloog Dick Pels in zijn boek Een zwak voor Nederland.
  • Jan Willem Duyvendak, Ewald Engelen en Ido de Haan plaatsen in het boek Het bange Nederland de zegeningen van de open samenleving tegenover de onheilsprofeten van het economisch nationalisme, de valsemunters van de nationale canon en de volksmenners van de politieke verongelijktheid.
  • In De Grote Kloof, onder redactie van Bart Snels en Noortje Thijssen, worden de grote debatten van de laatste jaren geanalyseerd. Debatten over de verhouding tussen religie en politiek, over de rol van de media, over integratie en de rol van de Grondwet, over globalisering en de afkalvende macht van nationale overheden. Terwijl politici heftig debatteren over de politieke spelregels, voelen grote groepen burgers zich buitenspel staan.
  • Femke Halsema schetst in Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid een optimistisch politiek alternatief voor eerlijke economische verhoudingen en een solidaire en gelukkige samenleving.
  • In De Helling pleit Wim de Boer voor progressief leiderschap en vraagt hij een glashelder profiel van GroenLinks: een partij die tegelijk visionair en hartverwarmend is, die mensen meeneemt naar morgen.

Wie maakt wie bang? Waar verlangen burgers naar? Hoe staan progressieve partijen op het nieuwe politieke speelveld? Wat moet hun verhaal zijn?

Over deze vragen gaat de conferentie De brug naar het verlangen onder leiding van Tof Thissen, fractievoorzitter van de Eerste Kamer. Sprekers: Ewald Engelen, Wim de Boer, Dick Pels, Bart Snels en Femke Halsema. Met een muzikaal intermezzo van Danibal.

Verplicht aanmelden bij groenlinks@eerstekamer.nl uiterlijk 8 december 2008.

Voor meer informatie: Bart Snels 030-2399900


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks i is sinds 12 mei 2015 Jesse Klaver i. Partijvoorzitter is Katinka Eikelenboom.

De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP).

2.

Meer over...