16 mei 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op zondag 16 mei 2010.

Gisteren in Tilburg, de stad van apenhandelaar Hartelust, een lezing gegeven over dierproeven.

Er worden ontzettend veel fabeltjes verteld over het gebruik van proefdieren. "Nee hoor, we doen dierproeven alleen voor hele belangrijke zaken, voor medicijnen tegen ernstige ziekten. En alleen maar als het echt niet anders kan." Deze is ook mooi: "Je mag niet zomaar dierproeven doen hoor. Daar moet eerst een ethische commissie over oordelen."

Alsof dat betekent dat er ook altijd een zorgvuldige ethische toetsing zou plaatsvinden.... Feit is dat vrijwel wel alle aanvragen voor proefdieronderzoek worden goedgekeurd door die commissies. Feit is ook dat het helemaal niet altijd om zwaarwegende, levensreddende onderzoeken gaat.

Wat te denken van de snackbarvarkens van Wageningen Universiteit, die buizen, slangen en katheters in hun lijf hebben om zo model te staan voor mensen die hun hele leven alleen maar uit de snackbar eten? En hoe noodzakelijk zijn experimenten met het voer van koeien, waarbij een gat in de maag van koeien wordt gemaakt om te zien of we de methaanuitstoot van deze dieren kunnen beperken?

En dan de experimenten waarbij genen van de zebravis worden ingespoten bij de paling, omdat de eerste soort zich wel, en de tweede zich niet in gevangenschap wil voortplanten. Het is wetenschappers in Leiden nu gelukt om aaltjes geboren te laten worden in een laboratorium. Alleen het  in leven houden lukt nog niet: binnen zeven dagen zijn ze dood.

Wat hebben bovenstaande onderzoeken met elkaar gemeen? Dat proefdieren worden opgeofferd voor problemen die we niet alleen zelf veroorzaakt hebben, maar ook op andere manieren kunnen worden oplost. Ongezonde leefstijlen kunnen we preventief aanpakken, onze veel te grote veestapel kunnen we inkrimpen en de paling is het meeste gebaat bij een algeheel visserijverbod en verbetering van zijn trekmogelijkheden. Is het ethisch te rechtvaardigen om deze oplossingsrichtingen te negeren en gewoon te grijpen naar de proefdieren die toch wel voorhanden zijn? Je zou verdorie toch denken van niet!

Tot slot voor vandaag: ik kreeg een mailtje van de Stichting Behoud de Eemvallei. Blijkt dat de provincie Utrecht een vergunning heeft afgegeven voor een vuurwerkshow midden in de Baarnse Eemerwaard. Tussen de beschermde weidevogels, in het broedseizoen.

Nog zo'n gevalletje je-gelooft-het-niet, toch? Op de website van het Baarnse weekblad kun je reageren op de stelling "Vuurwerk afsteken in een weiland kan echt niet". Doen, klik hier, hij staat in de rechterkolom halverwege de pagina. Namens de weidevogels: dank je wel!

Morgen meer!