Woord houden

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 15 mei 2010.

Afgelopen maandagmorgen is in Nieuwspoort mijn boekje ‘Woord Houden’ gepresenteerd. Een bundeling van lezingen en artikelen van de afgelopen jaren, verluchtigd met weblogs. En voorafgegaan van een groot interview van de hand van Addy de Jong.

Het geeft toch wel voldoening, als er na veel werk in korte tijd toch een mooi boekje van is gemaakt door uitgeverij Boekencentrum. Kamervoorzitter Verbeet gaf in Nieuwspoort een sympathieke reactie.

We hebben het kort na de start van onze campagne weer eens ervaren, dat er ineens een streep door onze agenda kan worden gezet. Aanvankelijk ging afgelopen week alles keurig volgens schema: een boeiend landbouw-werkbezoek en een avondbijeenkomst in Staphorst en omgeving. De daaropvolgende dinsdagvond hadden we een boeiende regio-avond in Maartensdijk.

Maar toen kwamen de berichten van de vliegramp in Libië. Aangrijpend nieuws! Het bericht dat tientallen Nederlanders om het leven waren gekomen, en veel families in rouw werden gedompeld, leidde gelijk tot een opschorting van alle campagne-activiteiten. Onmiddellijk kwamen bij mij de herinneringen weer boven aan de 6e mei in 2002, toen ineens het schokkende bericht kwam dat Pim Fortuyn was vermoord. We waren die avond op campagne in Veenendaal. We hebben daar alleen nog bijbelgelezen en gebeden met elkaar - en vervolgens werden wegens de dramatische gebeurtenis alle activiteiten stilgelegd. Dat vergeet je niet meer.

Hoe verschillend deze gebeurtenissen ook zijn, het zet je wel weer stil bij de onzekerheid en vergankelijkheid van het leven. De apostel Jakobus schreef het al: het leven is een damp, die voor een korte tijd gezien wordt en daarna verdwijnt. (Jak. 4:14)

De avonden in Middelharnis en Drachten, die gepland waren voor woensdag- en vrijdagavond, zijn door de tijdelijke campagnestop vervallen. Wel zijn we vrijdagmiddag nog naar hoeve de Beek in Woudenberg gegaan, voor de opening van een tweedaags evenement om de Grebbelinie opnieuw onder de aandacht te brengen. Heel mooi dat er zoveel wordt gedaan om voor het voetlicht te brengen wat zich hier in de eerste dagen van de oorlog in Nederland heeft afgespeeld!

De komende week zal er naar verwachting de nodige aandacht zijn voor de CPB-doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s en bijbehorende financiële plaatjes.

Onzekerheid is er ook over toekomstige economische ontwikkelingen. Ook hier loopt het vaak heel anders dan soms met grote stelligheid werd verwacht. Alle modellen, hoe verfijnd ook, blijken goedbeschouwd op heel wat onzekere aannames en versimpelingen gebaseerd.

De omvang van de economische crisis, de lotgevallen van de Euro: talloze deskundigen hadden het vooraf toch heel anders ingeschat….

Nog even, en we hebben helemaal de handen vrij voor de verkiezingscampagne! Ik zie er naar uit, omdat we de afgelopen week en ook komende week toch nog de nodige Kamervergaderingen hebben en je je aandacht daarom moet verdelen.