Jaarcongres van Natuurmonumenten

Met dank overgenomen van L. (Liesbeth) van Tongeren i, gepubliceerd op woensdag 21 april 2010.

Het gaat ook hier over Natura 2000. Marijke Vos zit de dag voor en doet dat scherp en to the point. Vandaag loop ik hier voor het eerst met op mijn naamkaartje GroenLinks in plaats van Greenpeace. De hele zaal en sprekers hebben een heerlijke positieve insteek; iets beter uitleggen en dan komen we er wel uit.

Tot mijn verrassing wordt ook de uitbreiding van de tweede Maasvlakte als de manier om samen te werken met Natuur en Milieugroepen geroemd. Ik dacht altijd dat Milieudefensie onder zware (financiele) druk hun bezwaar bij de Raad van State in getrokken had. De rechtszaken van Greenpeace lopen nog en er wordt fors gelobbyed bij de Rotterdamse gemeenteraad om stevige voorwaarden te verbinden aan het definitief verlenen van alle benodigde vergunningen voor een nieuwe onnodige en zwaar vervuilende kolencentrale. De controverses over ondergrondse opslag can CO2 woeden van wetenschap tot Tweede Kamer. Het experiment onder bewoond gebied in Barendrecht lijkt me ook niet het schoolvoorbeeld van het verkrijgen van breed maatschappelijk draagvlak.

Erken gewoon dat er van tijd tot tijd ook gewoon belangen tegenstellingen zijn en dat we internationale afspraken gemaakt hebben bij ons volle verstand om balans te creëren tussen ecologie en economie. Daar hebben we nu juist de overheid voor uitgevonden, besluiten nemen bij belangentegenstellingen en het uitvoeren van Europese afspraken.