GroenLinks bijeenkomsten

Met dank overgenomen van L. (Liesbeth) van Tongeren i, gepubliceerd op zaterdag 1 mei 2010.

Het tweede deel van mijn week stond in het teken van GroenLinks bijeenkomsten. Eerst de ALV van de GroenLinks afdeling Oost, daarna de ALV van GroenLinks stedelijk en als klap op de vuurpijl de 1mei viering van GroenLinks in Amsterdam.

Leek me leuk en interessant; ontmoet ik in sneltreinvaart een hele groep actieve GroenLinksers. Beide ALV’s gingen over het goedkeuren van het collegeakkoord, de ene voor stadsdeel Oost en de andere voor de Centrale Stad. Het ontmoeten van de nieuwe (stadsdeel)wethouders, inhoudelijke vragen en discussie over het akkoord stonden op het programma. Stadsdeel Oost in net precies ontstaan uit de oude stadsdelen Zeeburg en Oost/Watergraafsmeer. Voor mij is het cirkeltje rond want vroeger in mijn studententijd woonde ik ook in Oost en nu dus weer.

Beide groepen GroenLinksers in Oost moesten nog wel aan elkaar wennen en er was wat ontevredenheid bij een kleine minderheid over de stadsdeelwethouders keuze. Hoewel men het er mee eens was dat de procedure gevolgd was, waren enkelen het niet eens met de uitkomst. Dat was best jammer want het drukte een negatief stempel op een avond die verder heel fijn was; in de omstandigheden, bezuinigen, een goed akkoord en twee geweldige GroenLinks stadsdeelwethouders die graag aan de slag willen. Voor mij ook leuk om een aantal oude bekenden tegen te komen waarvan ik niet wist dat ze actief GroenLinkslid waren. Qua verhouding GroenLinkslid/bevolking schijnt Oost nu de grootst GL dichtheid van Nederland te hebben.

Bij de Centrale stad was de opkomst lager en de stemming gemoedelijker. Ik weet niet of daar een oorzakelijk verband tussen zit. Maarten van Poelgeest en het onderhandelingsteam wisten alle vragen goed en inhoudelijk te beantwoorden. Ook de zaken die GroenLinks graag had gewild maar die gesneuveld zijn om tot de coalitie te komen werden helder gemeld. De autoloze zondagen bijvoorbeeld, wat nogal jammer is. Dat het gewoon verteld werd vond ik wel een enorm pluspunt. Het is de realiteit van coalitieprogramma’s dat alle partijen van de coalitie zich erin moeten kunnen herkennen. Onze club heeft veel binnen gehaald.

De derde GroenLinksbijeenkomst van de week van op zaterdagavond 1 mei in een kroeg aan de Prinsengracht. Het geheel werd feestelijk omlijst door muziek van Arthur Adam. We voelden onszelf wel die-hards dat we op zaterdagavond met politiek bezig waren, in een kroeg, dat dan weer wel. Eva Reijman presenteerde de hele avond en met verve. Ze wist discussies met het publiek op gang te krijgen als we stil waren en weer af te remmen als iedereen tegelijkertijd mee wilde praten. Er tekende zich een scheiding af tussen mensen die wat meer ideologisch puur waren in hun opvattingen en mensen die meer pragmatisch te werk gingen. Wat vinden we echt en wat werkt in de praktijk. Heleen Weening, fractievoorzitter GL, vertelde hoe het nu in Den Haag was met de PVV in de raad en Willy An van der Heijden, GL raadslid, hoe zij aankijkt tegen de PVV in Almere. Voor mij echt leerzaam omdat er in vogelvlucht een aantal discussiepunten en dilemma’s van GroenLinks langskwamen over de multiculturele samenleving, racisme en discriminatie; heeft de partij teveel kleur verloren in het regeringsfahig worden? Toen ik naar huis fietste werd er nog druk over door gepraat.