12 mei 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op woensdag 12 mei 2010.

Vanmorgen (verkiezings)debat over de Ecologische Hoofdstructuur.

Iedereen vindt natuur uiteraard hart-stik-ke belangrijk, echt, heus. 

Jahaa, voor de bühne wel -en vooral in verkiezingstijd.

Maar als dat waar was he, als alle partijen die de afgelopen decennia hebben geregeerd (zoals VVD, CDA, D'66 ChristenUnie en PvdA), de natuur werkelijk zo belangrijk vinden.... hoe kan het dan dat het Nederland niet eens is gelukt om de achteruitgang van biodiversiteit in ons land te stoppen? Zouden het misschien vooral groene praatjes zijn in plaats van echte groene daden?

Hoogleraar natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer vroeg zich onlangs al af hoe het nou toch kon dat de bescherming van natuur de afgelopen 100 jaar op papier wel flink is verbeterd, maar dat in de praktijk de kwaliteit van de natuur nog steeds achteruit holt. Een van de bevindingen in zijn analyse was in elk geval dat er heel handig om de concrete bescherming heen gepraat wordt. Vooral de traditionele landbouwpartijen, CDA, VVD en SGP zijn daar heer en meester in. Dan hebben ze het over natuur, terwijl ze stiekem weilanden bedoelen. Of ze zeggen dat je natuur pas goed kunt beschermen als daar 'voldoende draagvlak' voor is. Niks van waar natuurlijk, maar het klinkt zo lekker redelijk en met behulp van dit soort foefjes kun je de echte beschermingsmaatregelen nog fijn even uitstellen.

Sja. Tegen dit soort truukjes moet je keihard knokken als je wilt dat de natuur zich eindelijk weer kan herstellen in ons land. Maar dat hebben de zelfbenoemde groene partijen wel een beetje laten liggen de afgelopen jaren.....