05 mei 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op woensdag 5 mei 2010.

Bevrijdingsdag! Dat vieren we met fijne festivals door het hele land. Met muziek, poezië, literatuur, film, noem maar op. Fantastisch.

Ik was vandaag eerst in Wageningen, voor een debat over de (militaire) rol van Nederland voor vrede en veiligheid wereldwijd. Nederlandse militairen kunnen een belangrijke rol spelen in vredes- en opbouwmissies, maar daar hebben we geen dure straaljagers en fregatten voor nodig. Bovendien is onze verantwoordelijkheid voor vrede en veiligheid veel breder dan alleen de inzet van militairen in conflictsituaties: ons eigen handelen draagt helaas nogal eens bij aan het verergeren van de problemen van kwetsbare regio's, met alle gevolgen van dien. 

Nederlandse en andere Europese schepen hebben de zeeën rondom Afrika effectief leeggevist, en de lokale bevolking met lege handen achter gelaten. Melk van Europese koeien en vlees van Europese kippen worden met subsidie gedumpt op Afrikaanse markten, waardoor je de opbouw van stabiele lokale afzetmarkten wel kunt vergeten. En de opwarming van de aarde, echt niet veroorzaakt door de Afrikanen, raakt de bevolking juist daar het eerst en het hardst. Amerikaanse oud-generaals voorspelden een paar jaar geleden al dat de grootste bedreiging voor vrede en veiligheid niet het terrorisme is, maar de klimaatverandering en de voedsel- en waterschaartse die daar het gevolg van zullen zijn.

Kijk, daar hoor je VVD en CDA nou nooit eens over -en de andere partijen ook veel te weinig, als je het mij vraagt. Daarom dus: Partij voor de Dieren!

Na Wageningen nog even doorgereisd naar Utrecht. Gezellig druk, leuke sfeer en goeie gesprekken gevoerd met aardige festivalgangers. De campagne is begonnen!