Vijf miljard in een Grieks potje?

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 7 mei 2010, column.

Net terug van een paar dagen Texel. En dan al meteen aan de slag in Den Haag. De Kamer is teruggeroepen om vandaag te stemmen over het noodplan voor Griekenland. Wij hebben daarop aangedrongen. Het gaat ook nogal ergens over: Nederland moet bijna vijf miljard euro in het potje doen voor het totale steunbedrag van 110 miljard voor de Grieken. Of dat genoeg is? Dat is nog maar de vraag. Portugal en Spanje zuchten ook onder een ondraaglijke schuldenlast. Het kan helemaal uit de hand lopen. Daarom moeten we nu echt beslissen hoe we door en uit deze crisis willen komen. Daarom is 9 juni steeds belangrijker.

Ik wil dat de banken gaan meebetalen aan het Griekse hulppakket. Dat is zo redelijk als wat. Zij hebben Griekenland roekeloos de kans geboden zich zo diep in de schulden te steken. Aan de Griekse schulden verdienen de banken in West-Europa en Amerika. Door het noodpakket kan Griekenland zijn schuld aan de banken blijven betalen. Nou, dan mogen die dus gerust een handje helpen! Ik ben benieuwd of andere partijen vandaag met ons hun poot stijf houden - of toch weer door de pomp gaan. Straks weten we het!

Ondertussen gaat de campagne hier volop door. Zondag ben ik te gast bij Buitenhof (Ned 1, 12:00 uur). Het gaat over de crisis, het vastgelopen neoliberalisme en onze alternatieven. Deze week komen een heleboel kranten en tijdschriften langs die willen weten waar ik naartoe wil. En ik ga ook spots opnemen voor radio en tv. We gaan stevig uitpakken, kan ik je beloven.

En volgende week zaterdag, dan zou ik je heel graag treffen in het Openluchtmuseum in Arnhem, op SP OPEN AIR. Heb je nog geen kaartjes (5 euro, kinderen half geld)? Bestel ze dan snel. Het wordt een heel mooi feest.

Emile Roemer

p.s. mijn nieuwsbrief komt nogal goed uit een onderzoek van BesteWebpoliticus.nl. Je vindt de resultaten hier. Leuk, maar jouw mening vind ik belangrijker. Mail me daarom gerust op emileroemer@sp.nl