Politieke Participatie van een nieuwe generatie

Met dank overgenomen van J.F. (Jesse) Klaver i, gepubliceerd op vrijdag 30 oktober 2009.

Een unieke coalitie van 14 Nederlandse jongerenorganisaties lanceert vandaag de website www.kopenhagenactnow.nl. Hiermee bundelt zij voor het eerst de krachten van een nieuwe generatie in een moderne vorm van politieke participatie op internet. Zij eist een sterk klimaatakkoord op de top in Kopenhagen en concrete actie van de Nederlandse regering.

Politieke participatie van een nieuwe generatie

www.kopenhagenactnow.nl

is uniek doordat zij het individu centraal stelt: jij kunt acties starten, meedoen met andere acties en jouw vrienden inschakelen via Facebook, Hyves en Twitter. Jongeren wordt vaak onverschilligheid verweten omdat zij niet meer in actie zouden komen voor maatschappelijk thema’s. Jongeren zijn echter betrokken burgers, maar organiseren en uiten zich op een geheel andere manier dan hun ouders.

In Kopenhagen

In december komen de wereldleiders bijeen in Kopenhagen om een nieuw klimaatakkoord te sluiten. Hier moeten wereldwijde afspraken worden gemaakt over het terugdringen van CO2-uitstoot en de hulp aan derde wereldlanden.

De jongeren willen dat de rijke landen beloven hun uitstoot in 2020 met minimaal 40 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Het merendeel van deze reducties moet in eigen land worden gerealiseerd.

Ontwikkelingslanden moeten worden geholpen bij duurzame economische ontwikkeling. De rijke landen moeten de ontwikkelingslanden met jaarlijks 110 miljard euro (bovenop de reguliere ontwikkelingsbudgetten) ondersteunen zodat zij deze duurzame weg met succes in kunnen slaan.

In Nederland

Er komen grote windparken in de Noordzee, dit is goed voor het milieu en de werkgelegenheid. Nederland moet koploper worden in zonne- en windenergie. Om dit te bereiken moet de Nederlandse regering het succesvolle Duitse systeem voor stimulering van duurzame energie volledig overnemen, geen nieuwe kolencentrales bouwen en alle woonhuizen en kantoren klimaatneutraal maken. Overheid, bedrijfsleven en burgers moeten samenwerken om van Nederland een hoogwaardige Groene Kenniseconomie te maken.

De deelnemers

www.kopenhagenactnow.nl is een initiatief van 14 Nederlandse jongerenorganisaties variërend van politieke jongerenorganisaties, milieuorganisaties, studentenorganisaties en vakbonden. De volledige lijst van deelnemende organisaties is te vinden op http://www.kopenhagenactnow.nl/content/partners.