Ontbijt op bed

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op donderdag 8 april 2010.

Vandaag begon mijn dag bijzonder met ontbijt op bed! Het waren niet mijn man en kinderen die rondom mijn bed stonden, maar in het kader van de actie Moedernacht stonden er voor vrouwelijke Kamerleden om 9.30 uur bedden op het Plein en werd er ontbijt gebracht om even de aandacht te vestigen op het millenniumdoel om moedersterfte terug te dringen.

Ontbijt op bed doet me terugdenken aan die mooie kraamweken zoals ik die zelf heb gehad na de geboortes van mijn zoons; met een goede kraamverzorgster en alle liefde en zorg die ik maar bedenken kon. Het idee dat er elke minuut een vrouw sterft tijdens haar zwangerschap of bevalling! 99% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Ik ben blij met wat er in ons verkiezingsprogramma staat over ontwikkelingssamenwerking. Het budget moet tenminste 0,8% van het BNP blijven en op termijn groeien we door naar 1%.

Ik heb niet lang op bed kunnen liggen met m’n ontbijt, want om 10.15 uur had ik een spoeddebat over misstanden in zorgboerderijen. Misstanden zijn ernstig en moeten aangepakt worden. Maar laten we ervoor waken dat deze misstanden op een enkele zorgboerderij de zorgboerderij direct in een verkeerd daglicht stellen en we vanuit wantrouwen een bureaucratisch geheel van regels over deze sector gaan uitstorten. Mooie initiatieven moeten we niet met een overdosis aan regels de nek om draaien. Ook moeten we recht doen aan het persoonsgebonden budget, wat een prachtig middel is voor veel mensen om zorg op maat te kiezen.

Na dit spoeddebat snel de knop omgezet naar de wat ‘hardere’ materie van bedrijventerreinen in een commissievergadering over de Nota Ruimte. De kredietcrisis heeft duidelijk gemaakt dat we te maken hebben met een structurele overprogrammering van kantoren, bedrijventerreinen en in een groot aantal regio’s ook voor woningen. Het gevolg is dat vooral goedkope projecten in het groen doorgaan en dat meer complexe binnenstedelijke plannen onvoldoende van de grond komen omdat hiervoor geen gezonde financiële basis is.

Tussendoor nog een kleine plenaire afronding van een overleg over afval. Samen met de PvdA heb ik een motie ingediend om over te gaan tot heffing van statiegeld op kleine plastic flesjes als de doelstellingen op de inzameling van plastic afval niet worden gehaald. Een mooie stok achter de deur richting het bedrijfsleven en ook een goed middel in de strijd tegen zwerfafval!

Esmé Wiegman