WK feest

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op donderdag 22 april 2010.

Over sport ben ik heel positief. Sport houdt jong en oud fit en is van geweldige betekenis om onderling respect bij te brengen. De Kameragenda is helaas te onregelmatig om aan teamsport te doen, dus ik moet het hebben van een individueel hardloopmoment op de zaterdag. En ik volg natuurlijk op de voet de atletiekprestaties van mijn oudste zoon.

Dat internationale sportevenementen een mooie bijdrage kunnen leveren aan het letterlijk in beweging brengen van mensen, dat is natuurlijk ook waar. Toch heb ik me vandaag negatief uitgelaten over de komst van het WK-voetbal naar Nederland (en België).

In tijden van economische crisis moeten we zorgvuldig omgaan met keuzes die grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Als vooraf duidelijk is dat de financieel-economische baten van een WK voetbal in Nederland niet opwegen tegen de kosten, dan is het voor mij al snel duidelijk. Dat daar tegenover staan de waarde van gevoelens van trots, geluk, saamhorigheid en nationale identiteit, is allemaal mooi en aardig. Maar de verhouding tussen kosten en baten is gewoon zoek. Om nog maar niet te spreken over de onzekerheden over de kosten van veiligheid en infrastructuur.

De argumenten die vandaag door de voorstanders naar voren zijn gebracht over de maatschappelijke baten, die zijn wel interessant om te onthouden als de VWS-begroting weer eens een overschrijding kent of de onderwijsbegroting. Gezondheid en onderwijs zijn allemaal van grote maatschappelijke waarde, dus…

Laten we de maatschappelijke betekenis van sport versterken. Die betekenis wordt een stuk groter als maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de sport zelf een grotere rol gaat spelen. Daar kan nog veel meer gebeuren in het voordeel van de breedtesport en gehandicaptensport.

Esmé Wiegman