Dit is ook mijn Nederland

Met dank overgenomen van C.A. (Cynthia) Ortega-Martijn i, gepubliceerd op woensdag 5 mei 2010.

Gisteren, 4 mei, was ik aanwezig bij de herdenking bij het nationaal monument 'Erelijst van Gevallenen' op het Binnenhof en de herdenking in Nieuwspoort. Onze voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, heeft ter gelegenheid van de jaarlijkse dodenherdenking namens de Staten-Generaal een krans gelegd bij het nationaal monument de 'Erelijst van Gevallenen'. Het was weer een indrukwekkende gebeurtenis.

Wat mij het meest trof, was een voordracht van gedichten door leerlingen van het City+ College, een onderdeel van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Met een Haags accent droegen zij hun gedichten voor, waarin zij blijk gaven van hun verbondenheid met Nederland: ,,Dit is ook mijn Nederland''. Aan het eind van de plechtigheden sprak ik nog even met hen over hun persoonlijke belevenissen. Zij waren onder de indruk en vonden het een leerzaam moment en waren dankbaar dat zij een bijdrage mochten leveren.

Aanstaande zaterdag zal ik tijdens de Vriendendag van de ChristenUnie in de Tweede Kamer onze visie presenteren op de uitdagingen waarvoor wij staan in een veelkleurig Nederland. Mijn ontmoeting met deze Haagse scholieren bevestigt mij in de visie die wij hebben neergelegd in onze nieuwe integratienotitie, namelijk dat burgerschapsvorming een brede sociale kwestie is. Ik ben trouwens zeer onder de indruk van het werk dat Kars Veling, rector van de Johan de Witt Scholengroep, samen met zijn team verzet om te laten zien dat er geïnvesteerd moet worden in deze nieuwe generatie. Aan het City+ College vindt het onderwijs plaats op kleinschalig niveau, waarbij er zoveel mogelijk aandacht is voor de individuele behoeften van de leerlingen. Hierbij staat maatwerk centraal staat. Op deze school wordt er veel gedaan aan het ontwikkelen van de talenten van de leerlingen. Ik ben erg enthousiast geworden bij een bezoek aan hun website. Het is echt de moeite waard om deze te bezoeken.

Wat mij ook aan het denken heeft gezet, was de dodenherdenking in Nieuwspoort. Hier werden de journalisten herdacht die hun inzet voor het vrije woord met hun leven moesten bekopen. In de prachtige provinciezaal brachten leerlingen van het gymnasium Haganum met hun jeugdorkest prachtige klassieke muziek van Händel, Caldara en Bach ten gehore. De lezing van ex-minister Van der Laan ging onder andere in op de vraag, waarom er meer joden weggevoerd zijn uit Nederland in verhouding tot andere landen, en of Nederlanders de Joden in de oorlog hebben laten zitten. Het gaf mij in ieder geval meer inzicht in de menselijke kant van het oorlogsverleden en waar wij nog mee worstelen. Op dat moment realiseerde ik mij des te meer waarom in Nederland wij zo de nadruk leggen op vrijheid. Dat blijkt ook vandaag uit de vele toespraken die ik op de televisie heb mogen volgen in het kader van de herdenking van de bevrijding van Nederland. Deze vrijheid moeten wij blijven koesteren en is van toepassing op al onze burgers. In de eerdergenoemde fractienotitie wijden wij hier ook enkele woorden aan. Met aandacht voor het feit dat de vrijheid van de één, onvrijheid voor de andere betekent. Hoe gaan wij als samenleving hiermee om?

Tot slot, de start van de campagne van de ChristenUnie is aanstaande zaterdag. Ik ben druk bezig met de voorbereidingen hiervoor. Ik wil de doelgroepen die ik vertegenwoordig persoonlijk stimuleren om te gaan stemmen op de ChristenUnie. Het moet volgens mij in alle nederigheid mogelijk zijn om minimaal negen zetels binnen te halen. Daar ga ik in ieder geval voor.

Cynthia Ortega