Een aardig overzicht

Met dank overgenomen van H.E. (Harm Evert) Waalkens i, gepubliceerd op maandag 26 april 2010.

In deze tijd van afscheid en afbouwen is het prettig om te zien dat diverse zaken waar ik mij de afgelopen jaren sterk voor heb gemaakt een bevredigend einde krijgen. Zo is er afgelopen donderdag een initiatief wetsvoorstel van mij aangenomen met betrekking tot dierenmishandelaars.

Dit voorstel houdt in dat dieren mishandelaars een verbod op het houden van dieren kan worden opgelegd voor maximaal 10 jaar. Daarmee wordt de strafmaat voor gevangenis straf verhoogd van 2 naar 3 jaar. Dit is een belangrijke stap (en een duidelijk signaal) om dierenbeulen die zich ten tweeden male vergrijpen aan dieren, zwaarder te straffen

Dit is overigens het vierde succes op rij.

Het eerste was een verbod op de import van zeehondenbont. Daarna hebben we met succes een verbod op het hebben van seks met dieren door de Tweede Kamer geloodst. Beide wetten zijn ook door de Eerste Kamer aangenomen. Seks met dieren gaat per 1 juli in.

Ook het initiatiefwetsvoorstel voor een verbod op het houden van nertsen is door de Tweede Kamer aangenomen. Dat gaat echter niet direct naar de Eerste Kamer. Eerst leggen we het nogmaals voor aan de Raad van State. Dit met het oog op een wijziging die wij in het voorstel willen aanbrengen. Het gaat met name om de ingangsdatum; die willen we verschuiven naar 31 december 2014. Hiertoe hebben we besloten omdat de behandeling van de wet zeer lang heeft geduurd. Aan de overgangsperiode van 10 jaar wordt niet getornd. Als alles goed gaat, is het dus per 1 januari 2024 verboden om nertsen te houden.

Op reis

Ik ga woensdag 27 april tot 6 mei naar New York om een VN conferentie bij te wonen over non-proliferatie: de strijd tegen de verspreiding van kernwapens.