Werkbezoek aan New York 28 april tot en met 6 mei

Met dank overgenomen van H.E. (Harm Evert) Waalkens i, gepubliceerd op donderdag 29 april 2010.

Samen met Kathleen Ferrier (CDA) en Krista van Velzen (SP) woon ik de vijfjaarlijkse VN Toetsingsconferentie van het nucleaire Non-Proliferatieverdrag in New York bij. Op haar verzoek vervang ik mijn collega Angelien Eijsink, die ivm de verkiezingscampagne en activiteiten rond 4 en 5 mei helaas verstek moest laten gaan.

Nucleaire ontwapening en het voorkomen van verspreiding van kernwapens en massavernietigingswapens behoren tot de meest complexe vraagstukken van de 21ste eeuw. Het NPV is het eerste verdrag dat probeert hier greep op te krijgen.

Het NPV staat onder druk door de ontwikkelingen in Noord Korea en Iran. Beide zijn partij bij het verdrag. Het verdrag bestaat uit drie onderdelen: de ontwapening, het tegengaan van verdere verspreiding van massavernietingswapens en het vreedzaam gebruik van nucleaire stoffen.

Ik ervaar het als bijzonder dat ik juist nu, aan het einde van mijn Haagse politieke loopbaan, deze conferentie mag meemaken. Heb ik in de jaren '60 vele paren schoenen en dito zolen versleten tijdens protesten tegen de zogenaamde ABC (Atomaire, Biologische en Chemische) wapens, ruim 40 jaar later mag ik in New York meeluisteren naar de inzet van Nederland op dit terrein.

In de Tweede Kamer is uitgebreid gesproken over de Nederlandse inzet. Nederland hecht veel belang aan de non-proliferatie. Dat is een direct gevolg van onze eigen kwetsbaarheid als belangrijk internationaal handels en doorvoerland; de hoog ontwikkelde en vooraanstaande Nederlandse nucleaire kennis; en de Nederlandse traditie om bij te dragen aan de versterking van het internationaal recht.

Het Tweede Kamer debat eindigde met een motie/oproep aan de Nederlandse regering om bij de internationale gemeenschap inclusief de VS aan te dringen op het weghalen van de kernwapens uit Europa en Nederland. Op Nederlands grondgebied (en dat is een publiek geheim) liggen nog zo’n 20 kernkoppen opgeslagen, als onderdeel van de NAVO bewapening. Nederland wil dat er tijdens deze conferentie concrete afspraken gemaakt worden over de naleving van het verdrag en de controle verstevigen.

Pogramma

Ons programma zit vol met afspraken. Er zijn veel niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die tal van evenementen organiseren. Dat deze maatschappelijke organisaties zich sterk maken voor het verminderen van de dreiging door massavernietingswapens, is van groot belang.

Maandag 3 mei zal de officiële opening van de conferentie zijn. Secretaris Generaal van de VN Ban KI Moon zal de openingsspeech uitspreken. Daarna zullen tal van regeringsleiders hun toespraken houden. Naar verluidt komt ook de president van Iran. Hillary Clinton zal namens de VS spreken en op dinsdagmiddag is het woord aan onze minister van Buitenlandse zaken.

Tot 3 mei zullen we als delegatie meerdere activiteiten van de maatschappelijke organisaties bezoeken.

Op 30 april is op de residentie van de ambassadeur de traditionele Koninginnen borrel. Aansluitend bezoeken we een bijeenkomst gaan van de Nederlandse gemeenschap.

Wordt vervolgd