NPV New York 3

Met dank overgenomen van H.E. (Harm Evert) Waalkens i, gepubliceerd op zondag 2 mei 2010.

Zondagmorgen 2 mei 2010-05-02

Midden in hartje Manhattan, niet ver van ons hotel, is gisteravond een auto met explosieven onderschept. De hele nacht scheurden auto’s met sirenes door de straten. Ik hoorde ze wel, en ben er meerdere keren wakker van geworden, ik had alleen geen flauw idee wat er gaande was. Pas toen ik vanochtend vroeg wakker werd en CNN aanzette, werd me heel snel duidelijk dat er groot alarm geweest is vannacht.

De verijdelde aanslag was uiteraard groot nieuws op alle stations. Nieuwsgierig geworden ben ik naar de plek gegaan waar het incident zich heeft afgespeeld: Times Square op de kruising met de 45 ste straat. Vlakbij mijn hotel, dat aan de 50 ste straat ligt, op loopafstand van Times Square. Delen van Manhattan waren nog afgesloten en veel televisiestations stonden live verslag te doen.

Programma

30 april zijn we naar de gebruikelijke Koninginneborrel op de residentie van de ambassadeur geweest. Veel diplomaten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Hier heb ik ook Thea Fierens ontmoet met haar man. Thea is een oud-collega van me uit de vorige fractie. Ze is nu werkzaam bij de VN UNFPA, een onderdeel van de VN dat zich bezighoudt met gender, 'reproductive rights" voor vrouwen en demografische ontwikkelingen. Met haar hebben we afgesproken om zaterdagmorgen door te praten over haar werk.

Na de Koninginneborrel naar de bijeenkomst van de Nederlandse club gelopen. Onvoorstelbaar druk en warm. Veel studenten ook die hun kans schoon zagen om niet alleen elkaar te ontmoeten maar en passant gebruik te maken van de gratis tap. Tijdens die borrel met een aantal bekenden gesproken. Ook was er een echtpaar uit Wildervank die op bezoek was bij hun zoon die in NY werkt. Gek om in hartje NY gewoon Gronings te kunnen praten.

Zaterdagmorgen 1 mei met Kathleen Ferrier naar het kantoor van Thea Fierens gegaan. Met haar hebben we gesproken over haar werk. Zij is directeur van een van de vijf gebiedsdelen van de VN, Midden en Oost Europa en Centraal Azië. Het totale budget van de UNFPA is ongeveer 485 miljoen dollar. Haar werk richt zich voornamelijk op de gender onderwerpen, die onder de MDG 4 en MDG 5 vallen. Moeilijk bespreekbare onderwerpen als geboorte planning, het legaliseren van abortus, HIV/AIDS en toegang tot gezondheidszorg voor met name zwangere vrouwen, vallen binnen haar taakgebied.

Al gauw kwam natuurlijk ook het scherpe OS debat in Nederland aan de orde. Hoewel er geen politieke meerderheid is om het OS budget fors te gaan korten, heb ik wel laten doorschemeren dat er mogelijk wel verschuivingen in budgetten aan zitten te komen. Voor ons staat de 0,8% vast, maar onzeker is of we dit geld op onderdelen anders zullen gaan inzetten.

Na het gesprek met Thea zijn Kathleen en ik naar een conferentie van NGO’s gegaan. Deze conferentie werd in de Riverside Church gehouden, in een ander deel van NY, dus we namen een taxi. Toevallig kwam ik in een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aardschokken in Haïti terecht. Een Amerikaanse predikant ging voor en dat was op zich een belevenis. De predikant zweepte de aanwezigen op met een voor hun kennelijk inspirerende preek. De dienst werd verder begeleid door een Haiitiaanse senator.

Ik was de enige blanke man.

De NGO-conferentie was onoverzichtelijk en voegde niet bijster veel toe. Buiten werd een vredesmars gehouden, met veel vlaggen en monniken uit Birma en veel 'ban de bom' demonstranten. Dit deed me heel veel denken aan mijn eigen betrokkenheid bij demonstraties in de jaren 60 van de vorige eeuw tegen de ABC wapens.

De hele verdere middag heb ik doorgebracht in een zeer druk,warm en zonnig Central Park. Op een terras aan het meer mijn boek Grote Mensen gaan niet dood van Pieter Winsemius gelezen.’s Avonds in het restaurant Smith en Wollensky tegenover mijn hotel een echte Amerikaanse steak gegeten. En me gerealiseerd dat ik een echte carnivoor ben :-)!

Harm Evert