Job, ook jij?

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op maandag 3 mei 2010, column.

Wouter Bos “draaide en was niet eerlijk”, zei Balkenende. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet, vond ik steeds. Want ook Balkenende belazerde de boel met zijn beloften aan de kiezers. Maar inderdaad, Bos draaide er lustig op los: AOW, Europees referendum, Irak-onderzoek. Dat maakte hem niet populair en dus volgde Job Cohen hem op, nadat Bos het kabinet had opgeblazen vanwege Afghanistan. Met die laatste daad wilde Bos laten zien dat zijn partij het draaien eindelijk beu was. Heel goed, zeiden wij. Beter halfweg keren dan helemaal verdwalen, toch? Zeker als het om oorlog gaat.

Job Cohen is populair. Veel mensen hopen dat hij standvastiger is dan Bos. Even leek het ook zo. Met ons stemde de PvdA-fractie vorige week tegen een raar voorstel (van nota bene GroenLinks en D66!) om toch weer politieagenten en militairen naar Afghanistan te sturen. Maar amper een week later haalt Cohen zijn eigen fractie onderuit. Morgenavond zegt hij in het tv-programma ‘Oog in oog’ van Sven Kockelman dat hij niet tegen zo'n nieuwe missie is, waarbij naast enkele tientallen politieagenten ook 250 militairen betrokken zullen zijn. Als je kunt, kijk ernaar. Hier kun je al de vooraankondiging bekijken. Op het internet stromen de boze verwijten binnen dat ook Cohen een draaitol blijkt. Ik baal er ook goed van. Ik dacht een bondgenoot in Cohen te hebben tegen het onverantwoorde voortmodderen in Afghanistan. Maar ik moet nu zeggen: Job, ook jij?

Vandaag ging ik in mijn 1 mei-toespraak in op de Afghaanse draai van Cohen. Ik was vanmiddag in Den Helder vanwege de Dag van de Arbeid, die ook tot Dag van de AOW hebben uitgeroepen. De AOW is ook zo'n belangrijk punt waarop de PvdA 180 graden gedraaid is en zijn kiezers in de steek laat. Mijn stelling is dat we de AOW op 65 kunnen laten als we iedereen onder de 65 aan een baan helpen. Overigens vierde de SP op 29 plaatsen in Nederland de Dag van de AOW. Mijn hele toespraak is op mijn website na te lezen: www.emileroemer.nl

Nog iets: nu je ziet hoe Europa in paniek raakt over de schuldencrisis in Griekenland, Portugal en Spanje, besef ik hoe terecht onze waarschuwing destijds was tegen de veel te snelle en ondoordachte invoering van de euro, juist vanwege de structurele economische onbalans tussen Noord- en Zuid-Europa. En wie het gestuntel van de EU in de nieuwe crisis ziet, snapt dat het Verdrag van Lissabon geen oplossing is maar weer een nieuw probleem. De PvdA beloofde ons een referendum over dat verdrag, maar capituleerde ook op dat punt voor Balkenende. Draaien schijnt welhaast in de genen van die partij te zitten.

Ik zeg het daarom nog maar eens. Wie op 9 juni strategisch wil stemmen, kiest SP. Dat is de enige garantie voor een sociale uitweg uit de crisis en nu ook voor een verantwoorde uitweg uit Afghanistan. Met een stem op ons maak je de SP sterk, trek je de PvdA naar links, stuur je Balkenende uit het Torentje en hou je de VVD er weg. Je kunt het ook omdraaien: als wij niet sterk genoeg worden, trekt de PvdA gegarandeerd naar rechts, blijft Balkenende in zijn Torentje of trekt Rutte erin. Duidelijker kan ik de ramp niet uittekenen. Ik zal die boodschap de komende tijd blijven vertellen.

Zeker ook op SP OPEN AIR, op 15 mei in Arnhem. Dat wordt trouwens een fantastisch feest, met enkele duizenden SP'ers en al onze Kamerleden, in het wild, voor iedereen aanspreekbaar. Met een heleboel fijne muziek en spetterende acts. Je zult je ogen uitkijken als je erbij bent. Dan kan nog: kaartjes (slechts 5 euro, kinderen onder 12 half geld) bestel je hier, meer info over SP OPEN AIR vind je hier.