Een dag vol hoop

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op zondag 2 mei 2010.

Een mei. Mayday noemen ze dat hier. Vandaag was er een grote internationale bijeenkomst in de Riverside Church waar Martin Luther King in 1967 zijn beroemde speech hield om de oorlog in Vietnam te stoppen.

Nu loopt de kerk en de aanpalende leslokalen vol met mensen die net als hem denken dat we met elkaar het verschil kunnen maken, zelfs de wereld kunnen veranderen. Burgemeesters uit enorm veel landen, campagnevoerders, aktivisten, een enorme massa mensen die werken aan het creeeren van een kernwapenvrije wereld.

Ik denk aan de woorden die Mahatma Ghandi in 1938 sprak. ‘ A small body of determined spirits fired by an unquenchable faith in their mission can alter the course of history’ . Waar Margaret Mead later aa toevoegde ‘ Indeed it’s the only thing that ever has.. ‘

Ik volg een aantal workshops. De workshop van een organisatie die Tri-valley cares heet is het meest boeiend. Deze organisatie komt uit Livermore waar een groot productie en onderzoeks laboratorium is gevestigd. Na verschillende ongelukken waarbij nucleaire stoffen in de lucht, in het water en in de bodem terecht kwamen besloten de mensen daar zelf uit te gaan zoeken waarom zelfs mensen die niet in het lab werkten ziek werden. Nu is het een machtige organisatie die misstanden aankaart en mensen bij staat die Lawrence Livermore Lab proberen aan te pakken.

Tijdens de workshop werd een vergelijking gemaakt tussen de plannen van Bush sr op vlak van onderzoek naar kernwapens en de plannen die Obama in zijn Nuclear Posture Review heeft neergelegd. Hun conclusie is dat op vele vlakken Obama veel meer investeert in kernwapens dan Bush ooit gedaan heeft. Bekend is dat Obama alleen al voor het komende jaar het budget met 10 procent verhoogde. Maar wist je ook dat hij bezig is het type kernwapens dat in Nederland ligt te moderniseren om ze nog beter inzetbaar te maken? Nog meer geld steekt in nieuwe onderzoeksprogramma’s, nieuwe kernwapenproductiefaciliteiten en meer geld steekt in het oplappen van de bestaande kernwapens? Een dubbele houding voor een president die stevige speeches houdt voor een kernwapenvrije wereld..

Zeven miljard dollar pompt hij volgend jaar in zijn nucleaire programma. Ik zou geen nacht slapen als ik daarvoor verantwoordelijk was, me realiserende hoeveel mensen daarvan schoon drinkwater,aids-medicijnen of simpelweg te eten zouden kunnen krijgen..

Ik ga nu op weg naar Time Square, waar een grote rally for a nuclear free world gehouden gaat worden.. Meer later!