Voorbereidende schermutselingen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 29 april 2010.

Geen kamervergaderingen deze week. Het ‘meireces’ is begonnen. Maar wel veel Den Haag.

Genoeg te doen: opnames voor de campagnefilm, een interview voor Visie, bijpraten over de gesprekken met het CPB over de financiële plaatjes. En een pittig debat met Marianne Thieme voor De Volkskrant. ’t Was tamelijk ontspannen voor de twee redacteuren. Ze legden het woord ‘rentmeesterschap’ op tafel, en daarna zaten we zomaar een uur lang tamelijk heftig te debatteren…

Een mooie campagne-avond hadden we afgelopen dinsdagavond in Hoogeveen. Mooie opkomst, goede discussie. Fijn dat in Drenthe, waar minder SGP-stemmers wonen dan in veel andere provincies, ook de SGP-banier hoog wordt gehouden door een groep enthousiaste en betrokken mensen.

Johan van Berkum van het Wetenschappelijk Instituut kreeg de zaal los met een tiental stellingen aan het begin. ‘k Vond het opvallend dat ons pleidooi in het verkiezingsprogramma om alcoholreclame te verbieden, gelijk ook brede steun kreeg in de zaal.

Verder heb ik het deze avond nogal opgenomen voor de waterschappen - al zijn de ‘hoge venen’ misschien niet de meest uitgelezen locatie daarvoor. Het punt is intussen wel serieus: talloze partijen, nu ook CDA en VVD, willen de waterschappen opheffen en in de algemene democratie laten opgaan. Wij zijn daar niet voor. Het risico is groot dat de waterveiligheid hierdoor op achterstand komt te staan, als straks bijvoorbeeld geld voor waterveiligheid moet gaan concurreren met woningbouw of natuurplannen.

Gisteren in Gorinchem nog een politiek debat over de binnenvaart. Vijf partijen zaten aan tafel: SP, VVD, ChristenUnie, CDA en wij. Op heel veel punten was er grote eensgezindheid: aanpak knelpunten vaarwegen, versterken binnenhavens, etc. Belangrijk is ook de sector de crisis goed doorkomt. De binnenvaart heeft heel veel te lijden van de economische crisis. Een binnenvaartambassadeur is inmiddels aangesteld om te kijken wat op korte termijn gedaan kan worden in het tijdelijk uit de markt halen van overcapaciteit.

Vanmiddag had ik vrijgehouden om de projectmiddag van de kinderen op school bij te wonen. ‘k Was er erg blij mee, dat ik hier bij kon zijn. Mooi om te zien hoe serieus de kinderen ook rond oorlog en bevrijding bezig zijn geweest. Aan het einde van de schooldag met z’n allen op het schoolplein het Wilhelmus zingen in een stralende zon, is natuurlijk een prachtige belevenis.

Een goede overgang naar wat meer gezinsactiviteiten de komende dagen. Ik moet bekennen dat het de afgelopen weken meer dan mij lief was, aan de ontbijttafel wel eens wegdwaalde met mijn gedachten.. De komende dagen hoop ik dat een beetje goed te gaan maken.

De voorbereidende schermutselingen zitten er nu op. Volgende week vrijdag D.V. zal in Kesteren de startbijeenkomst van de SGP campagne wordt gehouden. We zijn er klaar voor.