Naar verwachting nemen 19 partijen deel aan de verkiezingen

donderdag 29 april 2010, 11:57

De Kiesraad i heeft vandaag de volgorde van de kieslijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni vastgesteld. Er zijn in totaal negentien lijsten ingeleverd waarvan er zich achttien hebben ingeschreven in alle kieskringen i. De Evangelische Partij Nederland heeft zich ingeschreven in negen kieskringen. Daarnaast heeft de Kiesraad twee lijstencombinaties i goedgekeurd.

Over de geldigheid van alle kandidatenlijsten zal op maandag 3 mei door de hoofdstembureaus een beslissing worden genomen. Mocht er een kandidatenlijst ongeldig worden verklaard dan valt het nummer van die lijst er tussen uit. Alle partijen houden dus sowieso hun vandaag toegekende lijstnummers.

De Evangelische Partij Nederland heeft zich ingeschreven onder een niet bij de Kiesraad geregistreerde naam. De hoofdstembureaus zullen daarom op 3 mei beslissen of de Evangelische Partij Nederland onder die naam mag deelnemen aan de verkiezingen. Gezien de bepalingen hierover in de kieswet is dit onwaarschijnlijk. Mocht er besloten worden dat de Evangelische Partij niet onder die naam mag deelnemen, dan zal de partij meedoen als 'Blanco lijst (Laclé, Y.I.)'. De partij zal sowieso haar nummer behouden.

De lijstvolgorde:

De lijstcombinaties:

  • Partij van de Arbeid / GroenLinks
  • ChristenUnie / Staatkundig Gereformeerde Partij