Agence France-Presse (AFP)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
AFP logo

Dit Franse persbureau is het oudste en één van de grootste persbureaus ter wereld. Het persbureau is opgericht in 1835 door Charles-Louis Havas als Agence Havas. Op 20 augustus 1944 hebben journalisten uit het Franse verzet het hoofdkwartier van Agence Havas, dat onderdeel was geworden van het Vichy regime en onder de naam Office français d'information (OFI) opereerde, bezet en overgenomen. Na de oorlog werd het OFI opgeheven en vervangen door Agence France-Presse (AFP).

Het persbureau werkt met 2400 journalisten van 100 verschillende nationaliteiten samen en is vertegenwoordigd in 151 landen. Het nieuws wordt in zes talen ter beschikking gesteld (Frans, Engels, Spaans, Duits, Portugees en Arabisch) door middel van geschreven tekst, video, foto, multimedia en informatieve illustraties. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs.

Daarnaast bestaan er vijf regionale kantoren in Parijs, Washington, Montevideo, Nicosia en Hong Kong. Vanuit deze kantoren wordt het correspondentennetwerk in deze regio's aangestuurd. Het AFP hecht door zijn geschiedenis veel waarde aan nieuws dat op objectieve en onafhankelijke wijze tot stand komt en vrij is van iedere inmenging door derde partijen. Deze principes zijn vastgelegd in het statuut van 1957. In Nederland werkt het AFP samen met het ANP.