Nu gaat het los, doe je mee!

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 23 april 2010, column.

Dit weekeinde stellen zes partijcongressen hun verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten vast. Wij doen dat in Amsterdam. De zaal is al vol maar toch hoef je niks te missen. Je kan het allemaal ‘live’ volgen via www.sp.nl, vanaf 11.00 uur. Eerst hebben we het over wie voor ons de Kamer in gaat na 9 juni. Daarna besluiten we wat we daar in de komende vier jaar voor elkaar willen krijgen. Dat is de afsluiting van een enerverende discussie die meteen na de val van het kabinet begon en waaraan alle partijafdelingen hebben meegedaan. Ons programma klinkt nu al als een klok. Morgen voegen we er ongetwijfeld nog wat extra klank aan toe. Het stemmen over alle voorstellen wordt nog een hele exercitie. Als je SP’ers vraagt wat beter kan, dan krijg je een bak vol ideeën! Hele! maal okay, samen komen we er wel uit.

Rond een uur of vijf mag ik aan de bak, voor mijn eerste toespraak - als het congres me kiest als frontman voor 9 juni. Daar heb ik alle vertrouwen in. Maar het is wel een hele klus, voor het eerst je eigen congres toe te spreken en mee te nemen in jouw visie op hoe het nu is en straks beter kan. Ik hoop dat het me lukt, ik ben nog druk bezig. Ik ga zeker uitleggen hoe ons land door het casino-kapitalisme enorm in de problemen is geraakt. En hoe de politiek makkelijk wegkeek toen het helemaal verkeerd ging. Nu even makkelijk ‘sorry’ zeggen en dan weer gewoon doorgaan, volstaat niet. En de boel doodleuk nog verder afbreken en mensen met de minste schuld aan de crisis met de rekening ervan opzadelen? Ik dacht het niet!

Ik ga in ieder geval ook mijn hand uitsteken. Naar iedereen die ook vindt dat we op een sociale manier uit de crisis moeten komen en rechts dus niet aan de knoppen mogen laten om ons land verder in de vernieling te helpen. Ik ben erg voor samenwerken. Maar de tijd dringt! Als we rechts niet z’n gang willen laten gaan, dan moet links nú opstaan! Als je morgen kunt kijken, hoor ik graag hoe je mijn verhaal en mijn aanbod vindt.

Morgen in Amsterdam is het druk. Maar op 15 mei in Arnhem wordt het nog veel drukker. Dan nodigen we onze leden met hun familie uit op SP Open Air. In het nu schitterende Nationaal Openluchtmuseum zetten we dan onze tenten op. Voor een prachtige presentatie van alles wat onze partij zo actief, leuk en bij de tijd maakt. Het wordt een feest van jewelste. Wil je er ook bij zijn? Klik dan hier. Ik zou het erg leuk vinden je te treffen. Nog geen SP-lid? Dan is dit het moment om dat vlekje weg te werken. Klik hier en word net als tienduizenden anderen ook van de partij. We hebben je hulp hard nodig. Want na morgen gaat het los. Nederland staat voor een historische keus. Wat is leuker dan daarin mee voorop te lopen?

Emile Roemer

p.s. Eindelijk raken we de Amerikaanse kernwapens in ons land kwijt. Hoera! Een groot succes van onze Krista. Gisteren kreeg ze een Kamermeerderheid achter haar voorstel. Kijk hier.