Brief minister over het bericht dat Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum (VUmc) tientallen Ok-assistenten in India hebben geworven - Herziening Wet arbeid vreemdelingen

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 32144 - Herziening Wet arbeid vreemdelingen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Herziening Wet arbeid vreemdelingen; Brief minister over het bericht dat Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum (VUmc) tientallen Ok-assistenten in India hebben geworven
Document­datum 18-11-2009
Publicatie­datum 27-04-2010
Nummer KST137662
Kenmerk 32144, nr. 2
Van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2009–2010

32 144

Herziening Wet arbeid vreemdelingen

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2009

In reactie op het verzoek om nog voor het AO van 18 november 2009, over de herziening Wet Arbeid Vreemdelingen te reageren op het bericht dat het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum (VUmc) tientallen Ok-assistenten in India hebben geworven, bericht ik u het volgende.

Ook ik heb kennisgenomen van het bericht in het Het Parool van 12 november 2009 dat er sprake zou zijn van werving van 54 Indiase Ok-assistenten (44 AMC en 10 VUmc). Voor mij was dat aanleiding om schriftelijk nadere informatie te vragen bij de betrokken instellingen. Afschriften daarvan treft u hierbij aan.1 Hangende dit informatieverzoek vind ik het lastig om nu nader in te gaan op deze kwestie. Wel vind ik in algemene zin, dat in de besluitvorming betrokken moeten zijn de mogelijke negatieve gevolgen van actieve werving van gezondheidspersoneel uit (ontwikkelings)landen. Het gaat mij dan om landen die juist op dat terrein schaarste of zelfs tekorten kennen. Het is mij bekend dat de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) deze mening deelt. Naar mijn opvatting is actieve werving van zorgpersoneel uit dergelijke landen, dan ook een laatste mogelijkheid binnen het arbeidsmarktbeleid. Om die reden heb ik ook beide UMC’s expliciet gevraagd hoeveel Ok-assistenten zij sinds 2000 jaarlijks hebben opgeleid.

U had gevraagd naar een reactie van mij, de staatssecretaris van Justitie en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gelet op termijn waarin gevraagd te reageren, was afstemming echter niet te realiseren. Ik meen er echter goed aan te doen u toch met deze brief te informeren.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, A. Klink

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.