Voor goud…

Met dank overgenomen van J. (Jan) Schinkelshoek i, gepubliceerd op maandag 8 maart 2010.

Jan Peter gaat weer ‘voor goud’.

Na de hervestiging van zijn lijsttrekkerschap in de campagne voor de nieuwe Tweede Kamer maakte hij vanavond weer een kwieke, strijdbare indruk.

Na de teleurstellende uitslagen bij de gemeenteraadsverkiezingen - het CDA scoorde ondermaats - ontstond binnen de partij enig gestommel in het vooronder. Moest de partij wel door met Balkenende? Was hijzelf wel voldoende gemotiveerd? Is er een goed alternatief? Maar vanavond heeft het partijbestuur gelukkig korte metten gemaakt met al die speculaties, lekker aangeblazen in kranten, voor radio en door televisie.

Persoonlijk ben ik blij dat Jan Peter doorgaat.

Ook na zeven zware jaren - een complete slijtageslag in de politiek - heeft Balkenende nog iets onverwoestbaars. Hij is iemand die, ogenschijnlijk onverstoorbaar, doorgaat, recht op z’n doel af. Alsof allerlei aanvallen - en hij heeft wat te verduren gekregen… - op hem afschampen. Dat alleen al dwingt bewondering af.

Die vastberadenheid, soms verwart met koppigheid, combineert Balkenende met een grote dosis politiek fatsoen. Er zijn maar weinig politici aan wie je met een gerust hart je portemonnee kunt uitlenen. Jan Peter is er één van. Probeer maar - op 9 juni…

Balkenende is één van de meest onderschatte politici. Alsof je zonder talent zeven jaar aan de top kunt blijven. Eigenlijk vanaf het prille begin wordt hij systematisch gekleineerd. Maar stuk voor stuk hebben ze zich op hem verkeken. Van Zalm tot Bos.

Nee, ik zal JP niet heilig verklaren. Dat zit niet in mijn aard. Maar Balkenende’s tekortkomingen vallen voor mij steeds weer weg bij zijn grote kracht: een markant doorzettingsvermogen, ingegeven door een klassiek soort calvinistisch getoonzet plichtsbesef. Niet iedereen aan het Binnenhof is zo bereid zichzelf steeds weer ondergeschikt te maken aan wat hij steeds met een zekere liefkozing de ‘publieke zaak’ pleegt te noemen. Dat neemt hem voor mij in.

Het wordt misschien wel Balkenende’s zwaarste opgave. De verkiezingscampagne 2010 - gestart onder ongunstig gesternte - zal het uiterste van hem vergen. Maar als iemand het kan, is hij het wel.

En als JP voor goud gaat…

Binnenhof, maart 2010