20 april 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op dinsdag 20 april 2010.

Verkiezingsstrategie bij het CDA: paai de boeren (en strooi ze zand in de ogen)

Doodsbenauwd zijn ze bij de christendemocraten, voor het verlies van de agrarische stem.

Een paar weken geleden kondigde minister Verburg al aan dat ze het Varkensbesluit gaat intrekken, om de goodwill te winnen van de varkensboeren (en daarmee het uitzicht op 1m2 leefruimte per varken de grond in te boren)

En vorige week heeft ze melkveehouder Klaas Dingstee uit Wanneperveld persoonlijk opgebeld om te zeggen ze de grenzen van een natuurgebied zó gaat wijzigen dat hij zijn bedrijf kan verplaatsen én uitbreiden.

Dat gaat zomaar niet. De minister mag de grenzen van Natura 2000-gebieden helemaal niet op eigen houtje wijzigen. Als ze dat al wil, moet ze die wijziging ecologisch onderbouwen. En je raadt het al: die onderbouwing is er niet, laat staan dat de Kamer hem heeft kunnen controleren. Nee, dat komt allemaal later.

In het vragenuurtje  heb ik de minister dan maar gevraagd naar de status van deze beslissing: als die definitief is, waarom heeft ze dan gemeend de Kamer te kunnen passeren? En als ie niet definitief is, wat heeft ze de melkveehouder dan precies toegezegd? Dat hij mag beginnen met de bouw van een nieuwe stal, maar dat hij die weer zal moeten afbreken als haar wijzigingsvoorstel niet blijkt te deugen?

De minister moest uiteindelijk toegeven dat ze voor haar beurt gesproken heeft.

Ben ik benieuwd of ze nog een telefoontje heeft durven plegen naar huize Dingstee in Wanneperveld om dat uit te leggen…

Genant hoor, strooien met verkiezingscadeautjes over de ruggen van de dieren en ten koste van de natuur. Zeker als die cadeautjes voor de boeren zelf een iedere keer een dooie mus blijken. Zou het al een beetje beginnen door te dringen, dat het CDA de boeren steeds weer van de regen in de drup helpt?

Donderdag dienen we in elk geval moties in om het Varkensbesluit te handhaven, geen concessies te doen aan de natuurdoelen en de mestproblematiek aan te pakken via een krimp van de veestapel. Tijd voor de andere partijen om in verkiezingstijd te laten zien hoeveel ze werkelijk geven om dieren, natuur en milieu!